Turska: Bursa – Istanbul putovanje 2023

Istanbul
Cijena: €905,17 / 6.820 KN kn
Polazak: 31.03.2023.
Broj dana: 5

PUTOVANJE U TURSKU: BURSA I ISTANBUL 2023

Polazak: 31.3. – 4.4.2023. – 5 dana/4 noćenja

Putovanje u Tursku 2023 avionom: Istanbul i Bursa, biseri ove zadivljujuće zemlje! Turska 5 dana, 4 noćenja s doručkom! Od Aja Sofije do Plave džamije!

Otputujte avionom i uronite u očaravajuću kulturu i povijest prekrasne Turske!

Istanbul putovanje

Datum: 31.03.2023.
Trajanje: 5 dana/4 noćenja
Cijena: €905,17 / 6.820 KN KN po osobi

DODATNA POGODNOST: DVIJE PRIJESTOLNICE!

PROGRAM PUTOVANJA

PROGRAM PUTOVANJA TURSKA 2023 (AVIONOM IZ HRVATSKE)

1. dan: ZAGREB – ISTANBUL PUTOVANJE

Putovanje u Istanbul počinje sastankom putnika u Zračnoj luci Franjo Tuđman pored kioska Tiska u 06:35h. Prijava na let za Istanbul na liniji TK 1054 (Turkish Airlines) i polijetanje zrakoplova u 08:35h. Po slijetanju u Istanbul u 12:50h po lokalnom vremenu, obavljanje graničnih i carinskih formalnosti, vožnja prema hotelu u Bursi uz prekrasnu panoramu. Dolazak do trajektne luke Eskihisar. Uz kratku voznju prelazak na juznoj obali Mramornog mora. Nastavak te dolazak u Bursu. Prijava i smještaj u hotel HAMPTON HILTON BURSA****SUPERIOR, slobodno vrijeme.

2. dan: BURSA

Nakon doručka, odlazak na poludnevni razgled grada u pratnji lokalnog vodiča. Moderna, industrijska Bursa izgrađena je oko džamija, mauzoleja i drugih mjesta iz svoje inkarnacije prve osmanske prijestolnice. Unatoč tome što je izgrađeno i pomalo kaotično, njegova izdržljiva otomanska jezgra i brojni parkovi mjestimice ga čine izuzetno mirnim. Za malo svježeg zraka nakon obilaska tržnica, pobrinuli su se visoki vrhovi planine ULUDAĞ (najvažnije tursko skijalište) u blizini, s termalnim HAMAMIMA ÇEKIRGE na putu. Bursa je 2014. godine dobila status svjetske baštine UNESCO-a jer je bila rodno mjesto OTOMANSKOG CARSTVA. Povijesni doprinos grada islamskom razvoju dao mu je strogu reputaciju. Ipak, mještani su ljubazni i gostoljubivi, a možete snimiti povremenu fotografiju unutar povijesnih vjerskih građevina. Ovdje ćete vidjeti mnoge žene s maramama i predanu molitvu u prepunim džamijama.

Krećemo sa ULU (VELIKA) DŽAMIJOM. Ova ogromna džamija u seldžučkom stilu (1399.) dominantna je značajka središnje Burse. Sultan Beyazıt I. izgradio ju je u monumentalnom kompromisu – nakon što je obećao izgraditi 20 džamija nakon pobjede nad križarima u bitci kod Nikopolisa, zadovoljio se jednom džamijom s 20 malih kupola. Dva masivna minareta povećavaju kupole, dok su divovski četvrtasti stupovi i portali jednako impresivni. Minber (propovjedaonica) može se pohvaliti delikatnim rezbarijama u drvu, a zidovi imaju zamršenu kaligrafiju.
Fino obnovljeni KOZA HAN, sa svojim zelenim unutarnjim dvorištem ispunjenim kafićima, najpopularnije je mjesto za prekid istraživanja tržišta. Okolne odaje u kojima su trgovci nekoć spavali na spavanju sada su dom skupih dućana sa svilom. Han (karavan-saraj), a koji je sagrađen 1490., te njegova mala dvorišna džamija (1491.) odaje počast YILDIRIM BEYAZITU.

SALT BAZAAR, koji se nalazi na bazaru u Bursi, bazar je na kojem se prodaju najukusniji lokalni sirevi u regiji, a sastojci za doručak poslužuju se u najprirodnijem obliku, kao i svježe povrće i voće. Ovdje možete pronaći sir MIHALIÇ, lokalnu deliciju Burse.

STARI BAZAR AYNALI, izvorno izgrađen 1335. kao Orhanbey Hamamı (kupalište Orhan Cami Külliyesija). Sstari bazar Aynalı dio je povijesnog Velikog bazara i ima kupolasti strop sa krovnim prozorima. To je izvrsno mjesto za kupnju Karagöz lutaka sjena i drugih tradicionalnih predmeta.

Grand Bazaar: Počeo se formirati s trgovinama smještenim sjeverno od Emir Hana. Iz starih dokumenata se doznaje da se današnji natkriveni bazar u prvoj polovini 15. stoljeća zvao Uzun Čarši (Dugacki bazaar). Na ovom bazaru, koji se također naziva Sûk-i Sultani, vršila se prodaja nekretnina putem aukcije. Danas služi kao bazar koji možemo sa zadovoljstvom posjećivati i istovremeno kupovati, gdje se nalaze trgovine uglavnom draguljara. Odlazak na ručak, tradicionalni turski Donner kebap.

CITADELA, Neki bedemi i zidovi još uvijek postoje na strmoj litici na kojoj se nalazi citadela u Bursi i njeno najstarije susjedstvo, TOPHANE. Krećemo dalje do ORHAN GAZI (YIĞITLER) CADDESI kako biste došli do hisara (tvrđave). Na vrhu se u parku nalaze grobnice sultana Osmana i Orhana, osnivača Osmanskog Carstva. Grobnica Osmana Gazija je bogatije ukrašena.Iako je uništen u potresu 1855. godine, sultan Abdül Aziz obnovio je mauzolej u baroknom stilu 1863. godine.Šestokatna kula sa satom, posljednja od četiri koje su služile i kao protupožarni alarmi, stoji na trgu s kafićem gdje obitelji i parovi gledaju u dolinu I fotografiraju.

MAUZOLEJ 5. OSMANSKOG SULTANA MEHMEDA I ÇELEBIJA (i nekoliko njegove djece) stoji u parku obrubljenom čempresima nasuprot ZELENOJ CAMiji. Tijekom svoje kratke vladavine (1413.–1421.) ponovno je ujedinio raspadnuto carstvo nakon mongolske invazije 1402. godine. Unatoč svom nazivu, türbe (grobnica) nije zelena; ima plave Kütahya pločice izvana koje datiraju nakon potresa 1855. godine. Struktura ima uzvišenu, jednostavnu ljepotu, a izvorne unutarnje pločice predstavljaju primjer dekoracije iz 15. stoljeća.

MOST IRGANDI, Na ovom obnovljenom otomanskom mostu koji se proteže kroz klanac, sjeverno od cestovnog mosta Setbaşı, nalaze se trgovine, kafići i turističke zanatske radionice.

TOFAŞ MUZEJ ANATOLSKIH VOZILA, Tofaş muzej automobila i anatolskih kočija je privatni transportni muzej u Bursi, u vlasništvu turskog proizvođača automobila Tofaş i posvećen raznim kočijama iz Turske i automobilima koje je proizveo Tofaş. Otvorena je 30. lipnja 2002. godine.. Nakon višesatnog obilaska , slobodno vrijeme u kasnijim poslijepodnevnim satima, večera prema vlastitom izboru u gradu, povratak u hotel. Slobodno vrijeme i noćenje.

3. Dan: BURSA – ISTANBUL (Stari poluotok)

Doručak u hotelu. Odlazak za Istanbul u obilazak starog poluotoka. Krećemo od najveće džamije u Istanbulu džamije SULEJMANA VELIČANSTVENOG nakon koje slijedi zanimljiva priča o hipodromu i PLAVOJ DŽAMIJI ( zbog renovacije razgled izvana), monumentalnog zdanja i posljednje velike kraljevske džamije, koju je sa 6 minareta izgradio Mehmet Aga da bi nadmašio poznatu AJA SOFIJU. Aja Sofija – nekad najveća crkva u Bizantskom carstvu, a naknadno pretvorena u džamiju danas je jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena. Slobodno vrijeme za okrijepu. Nastavak razgleda starog dijela grada uz posjet TOPKAPI PALAČI – bivšoj Sultanovoj palači koja je bila sjedište Osmanlijskog carstva, sagrađenu od strane sultana Mehmeda II. Odlazak do Grand Bazaara, zatvorenu tržnicu i najveći bazar na svijetu s više od 5.000 trgovina, gdje možete osjetiti čar kupovine zlata, tekstila, suvenira i dr. Slobodno vrijeme za shopping. Povratak u Bursu, slobodno vrijeme i noćenje.

Plava džamija (Sultanahmet Camii)
Plava džamija (Sultanahmet Camii)

4. Dan: BURSA – ISTANBUL – JUG ZLATNOG ROGA

Doručak u hotelu. Po dolasku u istanbul ukrcaj u brod, te vožnja brodom po BOSPORU. Nakon vožnje brodom odlazak na EGIPATSKU SPICE TRŽNICU, gdje možemo kupiti mirodije i začine. Slobodno vrijeme za obilazak te polazak u obilazak Juzni Zlatni Rog. izlet „BOEMSKI ISTANBUL“ Vožnja do jednog od najljepših vidikovaca u Istanbulu: Pierre Loti – nevjerojatan pogled na Istanbul! Autobusom pa žičarom stižemo do vidikovca, odakle se pruža prekrasan pogled na Zlatni rog. Slijedi vožnja do najšarmantnijih četvrti Istanbula – Fener i Balat. Fener je nekadašnja grčka četvrt koja je danas uz Balat jedna od „naj instagramskijih“ lokacija Istanbula prošaran šarmantnim kafićima, bistroima, galerijama i restoranima ali i zanimljivom povijesti. Nakon razgledavanja Fenera dolazimo u susjednu četvrti Balat, nekoć prosperitetnu židovsku četvrt, a danas poznatu po simpatičnim uskim uličicama i šarenim kućama koje podsjećaju na filmske kulise. Slobodno poslijepodne za vlastite programe. Povratak u Bursu, slobodno vrijeme i noćenje.

5. Dan: BURSA – NIKEJA – ZAGREB

Doručak u hotelu i odjava. Odlazak za Zračnu luku Istanbul. Usputna posjeta Nikeje. Nekada je bila poznata kao Nicea, od čega potječe njezino moderno ime. Grad leži u plodnom bazenu na istočnom kraju jezera İznik. Snizovima brda na sjeveru I jugu. Drevna Nikeja bila je okružena zidinama koje su još uvijek opstale do danas unatoč tome što su na mnogim mjestima probijene za ceste. Unutar zidina nalazi se džamija AYASOFYa (Aja Sofija), gdje je održan Prvi Nicejski sabor 325. godine.

AJA SOFIJA: Također poznata kao Aja Sofija, (grčki Sveta Mudrost) bivša je crkva iz bizantskog doba koju je sagradio Justinijan I. usred grada u 6. stoljeću. Ovdje je Prvi Nicejski sabor, skup kršćanskih biskupa, održan je 325. godine. Nakon kontroverzne ponovne izgradnje, to je sada džamija Ayasofya.

Aja Sofija, džamija i muzej u Istanbulu
Aja Sofija, džamija i muzej u Istanbulu

MUZEJ IZNIK: (Muzej turske islamske umjetnosti) Muzej Iznika smješten je u pučkoj kuhinji koju je sultan Murat I. sagradio za svoju majku Nilüfer Hatun 1388. Rođena kao bizantska princeza, Nilüfer je dana sultanu Orhanu da učvrsti diplomatski savez. Vidjet ćete njegove uzvišene dvorane s originalnim İznik pločicama mliječno plavkastobijele i bogate ‘İznik crvene’ nijanse.Ostali izlošci uključuju 8000 godina stare nalaze iz obližnjeg tumula (grobnog humka) u Ilıpınaru, što ukazuje na veze s neolitskom balkanskom kulturom.
Odlazak na ručak.

DŽAMIJA I GROBNICA SHEYH KUTBUDDIN: Sagrađena je u XV. stoljeća Çandarlı İbrahim Pasha, jedan od vezira sultana II. Bajezid. Pretpostavlja se da je džamija izgrađena nešto poslije mezara. U kupoli s jednom kupolom i kvadratnim planom nalazi se Šejh Kudbettin, jedan od poznatih profesora (mudarris) Iznika, koji je bio autor Muhtasar Ilmihala i umro 1418. godine.Prvobitna džamija je uništena. Džamija je obnovljena 2007. godine po originalu.

Obilazak arheoloskog muzeja I nastavak vožnje do Zračne luke Istanbul oko 15:00 sati, prijava za let i povratak u Zagreb, gdje se tiže oko 20:00 sati

10 razloga za putovanje u Istanbul

Istanbul se može pohvaliti bogatom kulturnom baštinom i nudi jedinstven spoj modernosti i povijesti. Donosimo vam samo 10 razloga za put u Istanbul, a ima ih i puno više!

1. Uživati u divnim istanbulskim atrakcijama, kao što su Plava džamija, Veliki bazar i palača Topkapi, između ostalih.

2. Neke od najnevjerojatnijih znamenitosti na svijetu, poput tornja Galata i Djevojačke kule.

3. Osjetite uzbudljiv život metropole i uronite u živahnu gradsku kulturu, hranu i noćni život.

4. Divite se Aja Sofiji, arhitektonskom remek-djelu koje je služilo kao crkva, džamija, a sada muzej.

5. Uživajte u slikovitom krstarenju jedinstvenim Bosporskim tjesnacem koji razdvaja europski i azijski kontinent.

6. Istražite povijesne znamenitosti diljem grada, od drevnih gradskih zidina do zgrada iz otomanskog doba u starom gradu.

7. Naučite o fascinantnoj povijesti Istanbula, dijela mnogih carstava, uključujući Rimsko, Bizantsko, Otomansko i Tursko carstvo.

8. Kušajte neke izvrsnu tursku hranu, uključujući kebab, baklavu i tursku kavu, između ostalog.

9. Doživite najegzotičniji grad u Europi, s jedinstvenim spojem istoka i zapada, modernosti i tradicije koja ga izdvaja od bilo kojeg drugog grada na svijetu.

10. Turska kava – Turska je poznata po svojoj kulturi kave, a Istanbul nije iznimka. Iako je turska kava prilično jaka, morate je probati kada posjetite Istanbul.

ŠTO JE UKLJUČENO

ŠTO JE UKLJUČENO U CIJENU: BURSA – ISTANBUL PUTOVANJE

Cijena uključuje:

 • povratno putovanje zrakoplovom iz Zagreba do Istanbula
 • zrakoplovne pristojbe i naknade (1.190 kn)
 • paket ulaznica 4 dana: ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje, a prema programu putovanja
 • vožnja brodom Bosporom
 • smještaj u hotelu HAMPTON by HILTON ****superior na bazi 4 noćenja s doručkom u dvokrevetnoj sobi
 • transfer od/do zračne luke
 • autobus na destinaciji
 • 1 komad predane prtljage do 23 kg te 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
 • VRIJEDNOST VIŠE: Ručkovi prema programu putovanja u danu drugom, te petom.
 • Voditelja putovanja – vođenje tokom cijelog putovanja
 • Lokalnog vodiča u Turskoj
 • pripremu i organizaciju putovanja

Cijena ne uključuje:

 • doplatu za jednokrevetnu sobu od 753,45 kn/ 100 EUR (NA UPIT)
 • karte javnog gradskog prijevoza, doplate za izlete i obroke koji nisu prema programu
 • osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje
 • večere u svim danima boravka
 • ručkovi u Istanbulu
 • zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja (preporučujemo)

Red letenja:

TK1054

Zagreb 08:50
Istanbul 12:10

TK1055

Istanbul 18:35
Zagreb 19:40

Težina prtljage: Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad predane prtljage maksimalne težine do 23kg i jedan komad ručne prtljage do 8kg. Ručna prtljaga pregledava se u zračnoj luci, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov.

Fakultativni izleti/ulaznice:

Večera u tradicionalnom restoranu s folklornim programom: 60 € ( uključen transfer- min 30 putnika)

VAŽNE INFORMACIJE O PUTOVANJU U TURSKU:

Završno pismo dostavljamo vam e-mailom najkasnije 48 sati prije putovanja – to je završni dokument u kojem se nalaze sve bitne informacije poput točnog vremena i mjesta polaska, kontakt i ime pratitelja putovanja, imena hotela i sl.) Eventualne doplate za izlete i ulaznice plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje, osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
Agencija ima pravo promjene redoslijeda programa.
U slučaju potrebe za posebnom prehranom (alergenti, vegetarijanci, vegani, …), molimo javiti u agenciju , a najkasnije 3 dana prije polaska

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

Koji dokumenti su mi potrebni za putovanje u Tursku iz Hrvatske? Treba li mi za ulazak u Tursku viza, putovnica ili osobna iskaznica?

Za ulazak u Tursku više nije potrebna viza. Dovoljna je valjana putovnica. U Tursku ne možete ući samo s osobnom iskaznicom. Putovnica mora biti važeća najmanje 6 mjeseci od datuma zadnjeg dana boravka u zemlji. Sve informacije o preporukama za putovanja i mogućnostima ulaska u Tursku kao i informacije vezano za potrebe testna službenim stranicama MVEP-a vezano uz potrebe za PCR testiranja

UPLATE I REZERVACIJE:

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti minimun 40% ukupnog iznosa, a ostatak najkasnije minimum 31 dan prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučamo uplatu paketa osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju. Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. U slučaju uplate na račun ljubazno molimo da nam OBAVEZNO pošaljete kopiju uplate ili ukoliko Vam je to nezgodno, barem da nas o uplati obavijestite mailom kako bismo je evidentirali te Vam poslali Ugovor za putovanje i račun. Dok ne dobijete Ugovor za putovanje, Vaša rezervacija nije potvrđena!) Potom 48 sati prije putovanja završno pismo. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija dužna je obavijestiti putnika o otkazu putovanja.

CIJENA

CIJENA ARANŽMANA PUTOVANJE U TURSKU:

6.820 KN/ 905,17 EUR

 • Sa uključenom zrakoplovnom pristojbom

MOGUĆNOSTI PLAĆANJA:

 • gotovina, internet bankarstvo
  na rate do 20 dana prije polaska

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, mvep.gov.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji.

Upozorenja MVEP za: Republika Turska

Tečaj konverzije 1 EUR= 7,53450 kn

Minimalan broj putnika: 30 Maksimalan broj putnika: 50

Putovanje u Istanbul 2023 + Bursa – savršeno putovanje za dvoje

Istanbul 4 dana avionom

Cijene

€905,17 / 6.820 KN