Kilimanjaro treking – Machame ruta (Tanzanija)

Cijena: NA UPIT EUR / kn
Polazak: 17.07.2021.
Broj dana: 10

OVAJ ARANŽMAN JE ISTEKAO. ZA USPON NA KILIMANJARO 2023
KLIKNITE OVDJE:

Kilimanjaro uspon 2023 prijave
Kilimanjaro uspon 2023 prijave

Opis puta

Putovanje iz snova za sve avanturiste!
Kilimanjaro, najviši vrh Afrike (Tanzanija, 5895 m)

putovanje: Kilimanjaro treking – sedmodnevna Machame ruta + 2 noći

Doživi nezaboravno iskustvo penjanja na Kilimanjaro! Pođiu pustolovinu i u 7 dana prođi nevjerojatne klimatske razlike o kojima će svi slušati s divljenjem!

Prijavite se za Kilimanjaro treking popunjavanjem Planinarsko-zdravstvenog upitnika ovdje ili nam se javite na email bojan@sportiputovanja.hr.

Uspon na Kilimanjaro


Uspon na Kilimanjaro

Mitski Kilimanjaro san je svakog planinara i izazov za sve avanturiste. Krenite s nama u pustolovinu i u sedam dana prođite kroz nevjerojatne klimatske razlike. Od tropske šume preko planinskih livada i visinskih pustinja do samih vrhova. Fotografirajte krajolike od kojih zastaje dah. Iskusite osjećaj stajanja na vrhu svijeta. Fotkajte se na najvišem vrhu Afrike. Doživite avanturu o kojoj će svi sa divljenjem slušati.

Pridružite nam se na putovanju u siječnju i neka zima 2021. bude zima za sjećanje.

Kilimanjaro, Kilimandžaro, Kili… najviši vrh Afrike!

 

Kilimanjaro (Tanzanija) je najviša samostojeća planina na svijetu. Vulkanskog je porijekla. Njen vrh je najviši vrh Afrike, Uhuru peak, na 5895 m. Nalazi se u sjeverozapadnoj Tanzaniji oko 350 km južno od ekvatora.

Najviši je vrh Afrike s visinom od 5895 m, a bez tehničkih zahtjevnosti i skoro bez snijega. Zbog toga je meta je velikog broja planinara, trekera i turista i savršen je za treking. Penjanje na Kilimanjaro je zapravo klasični treking i ima nekoliko ruta koje vode do vrha.

Nacionalni park Kilimanjaro je na UNESCO-ovom popisu Svjetske baštine. Jedan je od najposjećenijih parkova u Tanzaniji. Prepun je životinja i pruža sjajne mogućnosti za safari fotografiranje. No, prava zvijezda je ipak planina Kilimanjaro.

Krater Kilimanjaro
Krater Kilimanjaro

Koliko je težak uspon na Kilimanjaro?
Koja ruta je najbolja?

 

Ruta Machame je poznata i kao Whiskey ruta. Jedna je od najpopularnijih ruta za treking ili planinarenje na Kilimandžaro. Nešto je teža u odnosu na Marangu rutu i ima jednu od najviših stopa uspjeha trekinga na vrh.

Planinarima omogućava “penji visoko i spavaj nisko” metodu planinarenja. To je čini povoljnijom stazom za aklimatizaciju. Za razliku od Marangu rute, Machame ruta ima strmije staze i planinari pješače veće udaljenosti.

Ova ruta nudi neke od najspektakularnijih krajolika. Put Machame započinje s jugozapadne strane planine. Nastavlja se strmo prema sjeveru, prolazeći visoravan Shira. Na kraju spaja rute Shira i Lemosho u kampu Shira.

Machame ruta - klimatske zone
Machame ruta – klimatske zone

Zašto je Machame ruta pravi izbor za penjanje na Kilimanjaro?

Machame ruta je malo teža od Marangu rute (koju se često zbog lakoće naziva i turističkom). Najveća prednost Machame rute je da vas treking vodi kroz sve klimatske zone. Od tropske šume, planinskih livada i krškog raslinja do visinskih pustinja.

Na kraju dolazimo do vrhova iznad 5000 m gdje su velike hladnoće, razrijeđeni zrak i UV zračenja. Zbog visine i rijetkog zraka važno je napraviti pravilnu i dobru aklimatizaciju. Na ovom planinarenju nije potrebna alpinistička oprema kao kod većine planina tih visina.

Koje je najbolje vrijeme za uspon na Kilimanjaro?

Kilimanjaro se nalazi u tropskoj zoni, svega 350 km od Ekvatora. Tropsku klimu odlikuju dvije sezone, kišna i suha.

Kišne sezone su u travnju-svibnju i studenom. Suhe sezone su u srpnju-kolovozu-siječnju-veljači. Stoga je Kilimandžaro savršen izbor za daleka putovanja zimi. Najbolje vrijeme za treking na Kilimandžaro su siječanj i veljača, a optimalna je ruta od 6-7 dana.

Suha sezona se idealno poklapa sa većinom godišnjih odmora u svijetu. Zbog poremećaja uslijed globalnog zatopljenja ne možemo možemo točno predvidjeti period kiše. Zato i u suhoj sezoni treba biti spreman – i fizičkom kondicijom ali i adekvatnom opremom.

Kilimanjaro - Last Water Point
Kilimanjaro – Last Water Point

Uspon na Kilimanjaro je namijenjen za planinare i rekreativce koji:

 • žele ispenjati najviši vrh Afrike i jedan od ciljeva svih planinara i avanturista,
 • ciljaju ispenjati Sedam vrhova
 • su u dobroj kondiciji za treking i spremni na teške uvjete tijekom planinarenja i visinu
 • vole pomicati svoje granice i izaći iz zone udobnosti
 • žele upoznati egzotiku Afrike kroz sve klimatske zone
 • vole solo putovanja i daleka putovanja

Kilimanjaro je pravi izbor za daleka avanturistička putovanja i aktivni odmor!

Pogledajte kratku snimka našeg uspona:

Plan puta

Plan uspona na Kilimanjaro – ture

Kilimanjaro - polazak
Kilimanjaro – polazak

Dan 1 (17.7.2021.): Putovanje: Tanzanija

Okupljanje na zagrebačkom aerodromu. Let do Tanzanije u kasnim satima, ovisno o individualnim avio kartama.
Dolazak na aerodrom Kilimanjaro u gradu Arusha transfer do hotela  ,,Peace”.

Noćenje s doručkom.

Dan 2: provjera opreme, posjet Arushi

Doručak. Upoznavanje s lokalnim vodičem. Upoznavanje s rutom koju trebamo proći, provjera planinarske opreme. Sve što nedostaje moguće je unajmiti u Arushi.

Noćenje u hotelu.
Obroci: doručak

Dan 3: Machame Gate (1790m) to Machame Camp (3010m)

Na sat vremena vožnje od Moshija nalazi se ulaz na Machame rutu. Tu ispunjavamo formalnosti ulaska u NP, upoznajemo našu posadu nosača i počinjemo s trekingom. Prvi dio rute neprestano se penje i prolazi kroz veličanstvenu, gustu prašumu. Taj je put manje prohodan, tako da na nekim mjestima put može biti zarastao i često je mokar i blatnjav.

Udaljenost: 10,8km
Vrijeme hodanja: oko 6 sati
Obroci: Doručak, ručak i večera uključeni

Dan 4: Kamp Machame (3010m) do kampa Shira (3845m)

Nastavlja kroz šumu do strmog uspona na visoravan Shira, odakle se pruža pogled na planinu. Gledajući unatrag, možemo vidjeti planinu Meru kako se izdiže visoko iznad grada Arusha u daljini.

Udaljenost: 5,4km
Vrijeme hodanja: oko 5 sati
Obroci: Doručak, ručak i večera uključeni

Kilimanjaro treking
Kilimanjaro treking

Dan 5.): Špilja Shira (3845m) do kampa Barranco (3960m)

Hodajući sada visokim močvarama, krajolik mijenja cjelokupni karakter pješačenja. Prelazimo jugozapadnu stranu Kilimanjara. Prolazimo ispod Lava Tower i krajnjeg dijela Western Breach. Napokon stižemo do kampa. Dan provodimo na nadmorskoj visini (do 4600 m). Slijedimo planinarski moto „penji visoko, spavaj nisko“ kako bi se što bolje aklimatizirali.

Udaljenost: 10,8km
Vrijeme hoda: oko 8 sati
Obroci: Doručak, ručak i večera uključeni

Dan 6: Kamp Barranco (3960m) do kampa Karanga (3963m)

Dan započinjemo spuštanjem do Great Barranco, ogromne ravnice. Zatim se strmo penjemo, uz Great Barranco Wall koji nas dijeli od jugoistočnih obronaka Kiba. Ovo je uspon preko stijene, ne tehnički, ali dug i naporan. Prolazeći ispod ledenjaka Heim i Kersten, krećemo prema dolini Karanga. Odavde se strmo penjemo iz doline Karanga do našeg noćnog kampa u kampu Karanga, postavljenog na 3963m. Za one koji se osjećaju dovoljno snažnima, uputit ćemo se na srednji popodnevni hod aklimatizacije. Idemo do oko 4200m prije nego što ćemo se spustiti natrag u kamp za noćenje.

Udaljenost: 5.5 km
Vrijeme hoda: oko 5 sati
Obroci: Doručak, ručak i večera uključeni

Uspon na Kilimanjaro
Uspon na Kilimanjaro

Dan 7: Kamp Karanga (3963) do kampa Barafu (4640m)

Nakon ugodnog odmora i doručka krećemo u šetnju do kampa Barafu na 4640 m. Treking će nas odvesti preko pustih obronaka bez vegetacije. To je teška strma hodnja otežana visinom. Po dolasku u kamp jedemo i provodimo popodne odmarajući se dok se pripremamo za dugu noć i dan koji je pred nama. Važno je piti dovoljno tekućine da ne bi došlo do dehidracije i održavati toplinu. Imamo ranu večeru, a zatim pokušavamo malo odspavati jer ustajemo između 23 i 24 sata da bismo započeli treking na vrh.

Udaljenost: 3 km
Vrijeme hoda: oko 3 sata
Obroci: Doručak, ručak i večera uključeni

Dan 8: kamp Barafu (4640 m) do UHURU PEAK-a (5895 m) i spust do kampa Millenium (3790 m)

Krećemo oko ponoći uz strmu padinu prema ledenjacima na vrhu. Penjemo se 4 do 5 sati, ali ćemo na maloj udaljenosti dobiti nevjerojatnu visinu. Pogledi su spektakularni. Na rubu kratera na mjestu Stella point smo na 5739 m dok nas obasjavaju prve sunčeve zrake. Okružuju nas spektakularne ledene litice unutar. Pogled na nazubljeni vrh Mawenzi i šire oduzimaju nam dah. Još sat vremena hoda vodi nas do vrha, vrha Uhuru (5895 m).

Poslije osvojenog vrha i slikanja, spuštamo se istim putem preko Stella pointa. Niz padinu spuštamo se stazom do kampa Barafu, gdje doručkujemo. Potom nastavljamo spuštanje do kampa Millennium na dugi zasluženi odmor.

Udaljenost: 13.4 km
Vrijeme hoda: 12 – 15 sati
Obroci: Doručak, ručak i večera uključeni

Mawenzi peak
Mawenzi peak

Dan 9 : kamp Trek Millenium (3790 m) do ulaza Mweka (1630 m) – Kilimanjaro vrh

Kilimanjaro vrh! Lagana staza vodi nas kroz prašumu do ulaza Mweka. Tu ispunjavamo formalnosti. Dobivamo certifikate o uspješnosti uspona na Kilimanjaro.  Nakon toga se susrećemo s našim vozilima i vraćamo se u hotel ,,Peace” u Arushu, gdje se častimo dugim tušem i hladnim pivom. Zatim slijedi velika proslava zbog uspješnog uspona.

Noćenje u hotelu
Udaljenost: 12.1 km
Vrijeme hoda: oko 6 sati
Obroci: Doručak, ručak, večera uključeni

Na vrhu Kilimanjara (Uhuru Peak sign)
Na vrhu Kilimanjara (Uhuru Peak sign)

Dan 10: povratak iz Tanzanije

Dan ostaje slobodan, ovisno o vremenu leta kojeg imamo. U međuvremenu možemo istražiti grad Arusha i uzeti nekoliko suvenira prije nego što krenemo u zračnu luku.

* fakultativni posjet domu za siročad, kao dio naše podrške u zajednici nakon uspona na Kilimanjaro

* Dodaci za Safari i Zanzibar dostupni su ako želite nastaviti istraživati Tanzaniju

Obroci: Doručak uključen

 Pred vrhom Uhuru peak u svitanje
Pred vrhom Uhuru peak u svitanje

Kilimanjaro karta:

Priprema

Pripreme za Kilimanjaro

Iako se Kili čini najlakšim od Sedam vrhunaca, nikako ga se ne smije podcijeniti. Zato je potrebno je proći kroz postupak pripreme. Time se utvrđuje sposobnost, odnosno predispozicije kandidata za Kilimanjaro treking.

Za prijavu za Kilimanjaro treking potrebno je prvo ispuniti Planinarsko-zdravstveni upitnik. Licencirani UIMLA vodič procjenjuje zadovoljava li kandidat uvjete za putovanje na Kilimanjaro.

Ocijenimo li prijavu pozitivno, slijede preporuke za održavanje i poboljšavanje kondicije. Dva i pol mjeseca je i dovoljno da se pripremi kandidat koji je u solidnoj kondiciji. No, to nije dovoljno za kandidata koji nije trenirao.

Trening za poboljšanje fizičke spremnosti za uspon na Kilimanjaro

 • 8 treninga mjesečno po sat vremena. Svaki trening se sastoji od dva dijela. Pola sata intervalnog treninga i pola sata umjerenog trčanja na otvorenom.
 • 2 – 3 izleta mjesečno u brda ili planine sa dugim hodanjima od 7-9 sati po izletu. To je 4-6 izleta do polaska.

Kandidate ćemo na izletima podučiti kako izbjeći probleme sa visinkom bolesti. Vodit će ih licencirani planinarski vodič s velikim iskustvom u vođenju na visoke planine.

Prije polaska možete dobiti pomoć pri odabiru opreme za uspon na Kilimanjaro.

 

Potrebna oprema

Oprema za uspon na Kilimanjaro

(Mnoga oprema se može iznajmiti u Tanzaniji, u gradu Moshi odnosno u Arushi)

 • Ruksak 30 litara
 • Zaštitna kabanica za ruksak
 • Transportna vreća 75-100 litara
 • Planinarski štapovi
 • Tenisice i visoke gojzerice za zadnji dan
 • Gamaše
 • Sunčane naočale
 • Skijaške naočale
 • Kapa protiv sunca
 • Vunena thermo kapa
 • Rukavice thermo
 • Buff ili marama protiv prašine i vjetra
 • 4-5 pari čarapa, jedne termo za zadnji dan
 • Planinarske hlače x 2
 • Tehničke majice dugih i kratkih rukava 4-6 komada
 • Tehnički underwear za zadnji dan -thermo
 • Gorotex jakna protiv vjetra i kiše
 • Flis thermo
 • Kratke hlače
 • Vreća za spavanje (postoji opcija rentanja 10 USD)
 • Podmetač za spavanje, na napuhavanje
 • Thermos boca
 • 2 x 1.5 litrena boca za tekućinu ( nije dozvoljena obična plastična ambalaža u Nacionalnom parku)
 • Baterija za punjenje mobitela

Cijene i uvjeti

Uspon na Kilimanjaro, najviši vrh Afrike – cijena: NA UPIT

📣 CIJENA UKLJUČUJE:

transferi između aerodroma i hotela
• transferi između hotela na početnu / završnu točku uspona
• 2 noćenja, polupansion u Arushi u hotelu ,,Peace”, kategorija 3 zvjezdice
• hotelski smještaj uključuje spremište za prekomjernu prtljagu tijekom uspona
• sve ulaznice za park i pristojbe, državne takse
• PDV u Tanzaniji na turističke aktivnosti i naknade za park
• sve naknade za ulaz u Nacionalni park Kilimanjaro
• naknade za kampiranje / kolibu i dozvole za penjanje

• naknade za spašavanje u NP Kilimanjaro (spasilački tim Kilimanjaro)
• glavni vodič nosi Pulse Oximeter (za uzimanje krvi i očitanje razine kisika, dva puta dnevno po potrebi)
• kisik za hitne slučajeve (samo za uporabu u hitnim slučajevima – ne kao pomoć za treking)
• osnovni komplet prve pomoći (samo za uporabu u hitnim slučajevima)
• kvalificirani planinski vodič, pomoćni vodiči, nosači i kuhar
• vodič koji govori engleski jezik i pomoćni vodiči
• plaće za planinsku pomoćnu posadu, prema minimalnim uplatama za KINAPA
• obroci: doručak, ručak i večera, vegetarijanski i ne vegetarijanski meni, kao i voda i topli napitci na planini
• voda za dnevno pranje
• porter za nošenje torbe, s maksimalnom težinom od 15 kg, od jednog kampa do sljedećeg kampa
• ekskluzivni pisani vodič za opstanak na visini za treking na Kilimanjaro
• šator za noćenje
• šator kvalitete Mess
• stol i stolice
• certifikat Nacionalnog parka Kilimanjaro (Uhuru Peak zlatni certifikat, Stella Point zeleni certifikat)
• kompletna logistika oko pripreme za treking
• plan i program od 6 mjeseci za potrebnu fizičku pripremljenost radi uspješnog uspona na vrh
• stručna pomoć oko kompletiranja opreme, popusti oko nabave opreme
• procjena trenutne fizičke pripremljenosti
• stručna pratnja hrvatskog planinskog vodiča s međunarodnom licencom UIMLA
• stručna predavanja i edukacija o svim etapama uspona tijekom priprema

⚠️ CIJENA NE UKLJUČUJE:

avionska karta za putovanje u Tanzaniju (Zagreb-Kilimanjaro), cca 900 USD ovisno o danu kupnje, te grupnoj ili individualnoj cijeni (min 8 prijavljenih osoba – grupa)
• pristojbe za letove i zračne luke
• vize za Tanzaniju: 50 USD po osobi po dolasku
• osobni troškovi (npr. Rublje, telefon, telefonske kartice, piće itd.)
• fakultativni izleti (kratki safari nakon vašeg uspona itd.)
• predmeti osobne prirode
• dodatni kisik
• privatni prijenosni WC
• TIPS za nosače, vodiče , kuhare, preporučeno – 180 USD/osobi
• zdravstveni zahtjevi (žuta groznica – obavezna samo ako putujete u Tanzaniju preko zemlje zaražene žutom groznicom, meningitis i hepatitis A ostaju izborni, ali dolaze preporučeni)
• izborno, ali preporučeno putno osiguranje i zdravstveno osiguranje.
• standardni paketi ne uključuju liječnike u helikopterima (evakuacija helikoptera u Nairobi), ali se mogu ugovoriti po vlastitom dogovoru (Alpenverein rješava situaciju)
• osobna oprema za planinarenje / treking – možete iznajmiti dio opreme u Tanzaniji
• rukavice, vreća za spavanje, kape, kabanice, tople jakne, štapovi, koje se mogu iznajmiti na ulazu u nacionalni park
• tablete za osobnu medicinu i za pročišćavanje vode
• prehrana i pića koja nisu navedena (coca-cola, pivo i sl.)

OBAVEZNE NAPOJNICE NA KILIMANJARO MACHAME RUTI

Napojnica je po sudioniku cca 180 USD/osobi

Pomoćni vodiči nas prate svaki korak i ako je potrebno odnijet će nas do vrha.

PRIJAVA I NAČIN PLAĆANJA

Potencijalni sudionik treba ispuniti planinarsko-zdravstveni upitnik. Po njemu se procjenjuje da li je spreman pristupiti ovom zahtjevnom usponu, ispunjava se pri prijavi

Prijavite se za put popunjavanjem Planinarsko-zdravstvenog upitnika ovdje.

Prijava najkasnije do 4.12.2020.

Po prijavi uplatiti depozit od 1200 $  da bi se čuvalo mjesto u grupi.

Sport i putovanja polaže depozit lokalnoj agenciji za svakog sudionika uspona

Ostatak iznosa potrebno je uplatiti najkasnije 60 dana prije polaska, može i u ratama. U slučaju promjene tečaja inozemnih valuta cijena putovanja se može promijeniti. Poželjno je imati Alpenverein osiguranje za spašavanje u planini do 6000 m.

Naznačiti da li ste vegetarijanac.

U slučaju nužde koga obavijestiti: – ime i prezime , adresa, broj telefona

Svoje mjesto osiguravate uplatom istog.

Minimalan broj polaznika: 8 kandidata.
Maksimalan broj polaznika: oko 15 kandidata.

OTKAZI USPONA I POVRATI UPLATE

Ako Ugovaratelj ili Putnik otkaže aranžman Mountain-fit-Sport i Putovanja na ime naknade štete od ukupne cijene aranžmana zadržava:

 • do 61 dana prije polaska 10% cijene aranžmana, a najmanje 100 kuna
 • 60 – 41 dana prije polaska 25% cijene aranžmana
 • 40 – 31 dana prije polaska 40% cijene aranžmana
 • 30 – 21 dana prije polaska 80% cijene aranžmana
 • 20 – 0 dana prije polaska 100% cijene aranžmana
 • nakon polaska 100% cijene aranžmana

U slučaju otkazivanja uspona zbog nedovoljnog broja prijavljenih, krajnji rok za info o otkazu je 60 dana prije 17.7.2021.

Mountain-fit je ugovorni partner sa turističkom agencijom Sport i putovanja, ID kod: HR-AB-01-08085240, koji je i organizator je putničkog aranžmana.

Prijave za uspon na Kilimanjaro: bojan@sportiputovanja.hr

Ovo putovanje je organizirano samo kao uspon na najviši vrh Afrike. Ako želite dodatni izlet ili safari u Tanzaniji, možemo dogovoriti posredovanje.

Sudionici koji dolaze na safari prije uspona ili ostaju na safariju poslije uspona sami sebi organiziraju avio kartu. Mogućnost kupnje avio karte direktno preko Sport i putovanja.

Nacionalni park Kilimanjaro
Nacionalni park Kilimanjaro

Kilimanjaro, polazak
Kilimanjaro, polazak

Kilimanjaro ili krater

NAPOMENA

Cijena je podložna promjeni u visini 1,5% ovisno o razlici tečaja na dan uplate.

Moguća je promjena termina putovanja za 2 dana ovisno o aviokompanijama i situaciji vezanoj uz COVID19.

Rezervacije se prihvaćaju s napomenom da je planinar-sudionik prihvatio i priznao potencijalne rizike koji bi mogli prouzročiti ovakve vrste aktivnosti i putovanja, te da je planinar-sudionik psihički i fizički sposoban sudjelovati u ovakvim usponima, te da je njegovo sudjelovanje dobrovoljno.

Iako je tvrtka poduzela sve potrebne korake da bi planinaru-sudioniku pružila odgovarajuću opremu i vodiče, planinar-sudionik je prihvatio potencijalni rizik.

Potencijalni rizici su lavine, munje, nestabilno kamenje ili pad kamenja, snijeg, led, ekstremne vrućine ili ekstremne hladnoće, dehidracija, visinska bolest, vjetrovi, nedovoljno kvalitetna planinarska oprema, ljudska pogreška… Planinar-sudionik priznaje da ovaj popis nije iscrpan i da
postoje drugi nepoznati ili nepredvidivi rizici koji mogu prouzročiti trajnu štetu pa čak i smrt.

Izvođenje ovog uspona radi se u suradnji s Mountain-fit i licenciranim UIMLA vodičem i planinskim vodičeg SGVH Franjom Kmetom, s dugogodišnjim iskustvom u visokim planinama.

Franjo Kmet
Franjo Kmet
UIMLA
UIMLA
Savez gorskih vodiča Hrvatske
Savez gorskih vodiča Hrvatske

 

 

 

 

 

Možda vas zanima i detoks organizma?
Ili tenis?

Nešto malo pitomije, kao krstarenje brodom po Dunavu, iz Vukovara?

Karta Destinacije

Cijene