Jordan putovanje 2023 – trekking 9 dana (Petra, Wadi Rum, Nebo)

Petra - Ad Deir, Jordan
Cijena: 2100€ / 15822.45 kn
Polazak: 17.04.2023
Broj dana: 9

JORDAN PUTOVANJE 2023 – TREKKING

Jordan putovanje, spektakularnih 9 dana! Tijekom putovanja u Jordan posjetit ćeš, među ostalim Mrtvo more, planinu Nebo, Wadi Rum i Petru.

9 DANA JORDANA: PETRA – MRTVO MORE – NEBO – WADI RUM

17. – 25. travnja 2023

Jordan je zemlja koju bi svaki „putoholičar“ trebao posjetiti, barem jednom u životu. I to ne samo zbog izgubljenog grada Petre, pustinje Wadi Rum ili pomalo kaotičnog glavnog grada Ammana, nego i zbog kulture, stanovnika i hrane. O političkim i sigurnosnim problemima na Bliskom Istoku često se čuju brojne neistinite priče, pa čak i o Jordanu, stoga bacite pogled na karticu “Pitanja o Jordanu” za pojašnjenje.

INFORMACIJE I PRIJAVE:

PROGRAM PUTOVANJA

PUTOVANJE U JORDAN – PLAN I PROGRAM

✔️ Povratna avio karta Zagreb-Amman
✔️ Transfer u iz zračne luke i natrag
✔️ Hotelski smještaj 3* na bazi polupansiona (uključeni doručak i večera u hotelima)
✔️ Vodič na engleskom jeziku u Petri (oko 3 sata)
✔️ Svi transferi u privatnim, klimatiziranim, mini kombijima s vodičem koji govori engleski jezik
✔️ 4 dana-3 noći putovanje u Wadi Rum
✔️ Petra, biser Jordana
✔️ Puni pansion: tradicionalni beduinski ručkovi, večere i doručki + piće✔️ Hrvatski vodič i lokalni vodič

▶️ 1. DAN -17.04. – PONEDJELJAK

Let u večernjim satima 20.30 h prema Jordanu

▶️ 2. DAN – 18.04. – UTORAK

Madaba – Mrtvo more i Kraljeva cesta – Kerak

U jutarnjim satima dolazimo u Amman i u zračnoj luci će nas pričekati vozač koji će nas odvesti u Mosaic City Hotel u Madabi

Iz Madabe ćemo otputovati do Mrtvog mora gdje ćemo se moći okupati i uživati u poznatom iskustvu plutanja na najnižoj točki Zemlje, zatim će nas odvesti do planine Nebo gdje ćemo imati veličanstven pogled na dolinu rijeke Jordan i Svetu zemlju . Ručati ćemo u Keraku gdje ćemo također posjetiti križarski dvorac. Nastavljamo Kraljevom cestom da bismo krajem poslijepodneva stigli u Petru. Večera i noćenje u vašem hotelu Silk Road s 3* koji se nalazi na samom ulazu.

Planina Nebo - Mojsijeva crkva
Planina Nebo – Mojsijeva crkva

PLANINA NEBO

 3. DAN – 19.4. – SRIJEDA

Petra Jordan

Imat ćemo cijeli dan za otkrivanje Petre, dragulja Jordana, grada „Crvene ruže“, koju su sagradili Nabatejci, uključujući privatno četverosatno vođeno razgledavanje s vodičem koji govori engleski. Također ćemo imati slobodnog vremena za istraživanje Petre (Jordan). Na primjer, možemo prošetati dalje kroz mjesto i popeti se do Samostana. U sklopu mjesta nalaze se kafići za ručak po vašem izboru. Nakon obilaska Petre, zaboravljenog grada u Jordanu, prespavat ćemo još jednu noć u istom hotelu u Petri prije nego što se prebacimo u Wadi Rum kako bismo započeli putovanje.
Petra - Ad Deir
Petra – Ad Deir

 

▶️ 4. DAN – 20.4. – ČETVRTAK

Nabatejski natpisi An Fashiye – Crvene pješčane dine

Napustit ćemo Petru nakon doručka i voziti se sat i pol do sela Wadi Ruma  gdje ćemo popiti čaj i upoznati našeg beduinskog vodiča.  Prva etapa našeg putovanja počinje u dolini Um Ishreen, a na našem današnjem putovanju vidjet ćemo nabatejske natpise An Fashiye i crvenu pješčanu dinu. Naše odredište: kanjon Barragh. Noćenje ćemo provesti u kampu na ulazu u kanjon.

Wadi Rum
Wadi Rum

▶️ 5. DAN – 21.4. – PETAK

Kanjon Barragh – dolina Um Alouan

Nakon doručka prelazimo kanjon Barragh uz zaustavljanje kod drevnog nabatejskog bunara, koji još uvijek koriste Beduini za napajanje svojih koza i deva. U poslijepodnevnim satima hodamo preko bijelog pijeska doline Um Alouan do planine Jebel Burdah. Provest ćemo noć u kampu u podnožju planine i njezinog poznatog prirodnog lučnog kamenog mosta.

INFORMACIJE I PRIJAVE:

Wadi Rum
Wadi Rum

▶️ 6. DAN – 22.4. – SUBOTA

Jebel Burdah – dolina Um Sabath

U jutro se penjemo na Jebel Burdah kako bismo stigli do poznatog luka. Ova etapa traje oko 3 sata, dio uspona je izložen, a uspon je fakultativan. Zatim prelazimo uski kanjon Fara ati CHaibh, posjećujemo kameni most Um Fruth prije nego što krenemo prema planinskom lancu Um Sabath. U kampu u dolini Um Sabath, moći ćemo vidjeti predivnu panoramu zalaska sunca.

▶️ 7. DAN – 23.4. – NEDJELJA

Wadi Rum – Aqaba

Posljednje jutro trekinga u proljetnom području AlQatara. Poslijepodne slijedi transfer iz Wadi Ruma do Aqabe, najjužnije točke Jordana na obali Crvenog mora. Možemo odabrati večeru u jednom od lokalnih ribljih restorana (tj. “Ali Baba”). Odsjesti ćemo u centru Aqabe u hotelu s 3 zvjezdice s vlastitim bazenom..

Wadi Rum
Wadi Rum
Wadi Rum
Wadi Rum

▶️ 8. DAN – 24.4. – PONEDJELJAK

Aqaba – Amman/ Madaba

Ujutro imamo slobodno vrijeme za shopping ili za plažu. Poslijepodne će nas prebaciti iz našeg hotela u Aqabi u Amman.Zatim ćemo prenoćiti u Madabi.

INFORMACIJE I PRIJAVE:

 

Aqaba
Aqaba

Amman, Jordan

Amman, Jordan

Madaba i džamija kralja Hussaina
Madaba i džamija kralja Hussaina

▶️ 9. DAN – 25.4. – UTORAK

Odvesti ćemo se do zračne luke gdje ćemo se ukrcati na let za Zagreb (let u 2:15 ujutro)

DESTINACIJE

NAJZANIMLJIVIJE DESTINACIJE OVE TURE

PETRA

Prema nekim povjesničarima, na svom putu prema obećanoj zemlji Mojsije je morao proći kroz kanjon Siq da bi ušao u Selu, grad u stijeni, ili današnju Petru, a beduinske legende govore o tome kako je njegov brat Aron pokopan na planini iznad grada i kako je sam Mojsije pred Selom udario dva puta svojim štapom po pećini nakon čega je potekla voda. Zato se i danas mjesto pred kanjonom naziva Wadi Musa ili Mojsijev izvor. Petra je stoljećima bila zaboravljena sve dok se 1812. godine za nju nije zainteresirao švicarski istraživač Johan Ludwig Burckhardt. On je od lokalnih beduina čuo kako govore o tajanstvenom gradu skrivenom usred nedostupnih planina.
Pristup do zagonetnog ružičastog grada u kamenu vodi kroz gotovo stotinu metara dubok i tisuću dvjesto metara dug kanjon Siq na čijem je dnu bila popločana cesta iznad koje je u bokovima kanjona bio uklesan vodovod. Na kraju kanjona odjednom se ukazuje spektakularna građevina Al-Khazneh Farun što znači Faraonova Riznica iako se u njoj nisu čuvale dragocjenosti nego je služila isključivo u religiozne svrhe. Cijeli hram kao i većina građevina u Petri uklesani su u monolitnu stijenu. Petra je vjerojatno najočuvaniji i najspektakularniji povijesni grad iz razdoblja kasnog helenizma. 
Gruba ljepota crvenkastog kamenja inspirirala je pjesnika Deana Burgeona da je nazove “ružičasto-crveni grad, upola star koliko vrijeme“.
Petru su oko 6 stoljeća prije Krista osnovali Nabatejci, nomadsko pleme koji se naselilo u tom području. Oni su postavili temelje trgovačkog carstva koje se kasnije proširilo sve do Sirije. Usprkos učestalim pokušajima rimskih vladara Pompeja i Heroda Velikog da pokore Petru i stave je pod kontrolu svojih velikih carstava, Petra je uglavnom ostala u rukama Nabatejaca, sve do 106. godine poslije Krista kad su je konačno uspjeli osvojiti Rimljani.
Grad je okružen visokim stijenama kanjona, smeđe-crvenkasto pješčenjaka koji je gradu pružao  prirodnu zaštitu. Sušno područje i lako obradiv pješčenjak omogućili su da se u njemu izdube hramovi i grobovi. Boja kamena varira od svijetložute ili čak bijele, preko žarko crvene do tamnosmeđe. Iako se u posljednjih 20-ak godina mnogo saznalo o Nabatejcima, njihova religija ostaje obavijena velom tajne. Sudeći prema arheološkim i pisanim dokazima, ona se temelji na religijskim tradicijama susjednih područja sjeverne Arabije, Edoma, Sirije i Egipta. Ove religije temelje se na štovanju dvaju božanstava, vrhovnog boga i božice. U Petri su zvani Dushara i Al-‘Uzza, dok su u drugim dijelovima znani pod drugačijim imenima, ali su dijelili iste osnovne karakteristike. Dushara je bio bog Raja, poistovjećen s grčkim bogom Zeusom. Al-‘Uzza je božica plodnosti i obilja, kasnije poistovjećena s grčkom božicom Afroditom, odnosnom rimskom Venerom. Mnogobrojni natpisi i crteži uklesani u zidove otkrivaju također vjerovanje u obiteljska božanstva.
Petra je dobila na važnosti i obogatila se krajem 1. stoljeća prije Krista radi svog geografskog položaja, pogodnim za trgovinu između arapskog poluotoka i sirijsko-anatolijskog područja te Egipta. Grad je bio poznat i po sustavu navodnjavanja, što je bilo njihovo najveće tehnološko dostignuće. Zbog pustinjske klime i jako malo padalina godišnje uveli su sustav za sakupljanje vode, pohranjivanje i distribuciju u glavnom gradu kao i za poljoprivrednu uporabu diljem kraljevstva. Sličan stupanj tehnološke profinjenosti imali su i u arhitekturi, keramici, metalurgiji, kemiji, matematici i graditeljstvu.
Mnoge su građevine inspirirane egipatskim, grčkim i kasnijim rimskim umjetničkim stilovima, što nije čudno jer su Nabatejci stoljećima kontrolirali važne trgovačke putove između tadašnjih istočnih i zapadnih država.  U 12. stoljeću u Petri su se utvrdili križari, ali ih je odatle istjerao islamski vojskovođa Salah ad-Dein al-Ayyubi. Nakon toga Petra je 7 stoljeća bila zaboravljena. Možda upravo tom zaboravu možemo zahvaliti što je ona danas očuvana. Za obilaženje Petre treba najmanje dva dana. Od Al-Khazneh Faruna ili Riznice kanjon se proteže prema sjeveru, a na obje strane u stijenama uklesane su mnoge prostorije koje su i danas dobro očuvane. Petra je bila pravi grad  s trgovinama i prostorijama za stanovanje koje su i danas dobro očuvane. Čini se kao da su je njeni stanovnici jučer napustili. Rimljani su nakon osvajanja u monolitnoj stijeni uklesali amfiteatar u kojem bi se i danas mogle održavati predstave.
Nabatejci su iznad kanjona, na grebenu Attouf, imali svoje uzvišeno mjesto za žrtvovanja gdje su se bogovima prinosile životinjske žrtve. U lokalnim legendama spominje se kako je upravo to mjesto gdje je Bog iskušao Abrahama kada je od njega zatražio da žrtvuje svog jedinog sina Izaka.

PLANINA NEBO

Iz Petre nas put vodi do Madabe i planine Nebo (najsvetije mjesto u Jordanu) koja će biti prava istraživačka poslastica jer neki povjesničari tvrde da je upravo na vrhu ove planine, koja uzgred budi rečeno nema veze s našom riječju nebo, pokopan sam Mojsije, iako u Bibliji stoji da je on pokopan u dolini Moaba.
Nakon 40 godina lutanja pustinjom Mojsije konačno povede svoj narod prema moapskim ravnicama. On ih je doveo do planine Nebo odakle su ugledali obećanu zemlju. Mojsije je, kako se pretpostavlja, ovdje umro a Izraelce je u obećanu zemlju odveo Jošua.
„Mojsije, sluga Jahvin, umrije ondje u zemlji moapskoj po Jahvinoj zapovijedi. I ukopa ga on u dolini u zemlji nasuprot Bet Peoru. Do dana današnjega nitko nije doznao za njegov grob. Mojsiju bijaše sto dvadeset godina kad umrije. Oko mu nije oslabilo niti mu je snaga popustila. Izraelci oplakivahu Mojsija na Moapskim poljanama trideset dana. Potom prođoše i dani oplakivanja – tugovanja za Mojsijem.“ (Biblija, Pnz 34, 5-8)
Danas se na planini Nebo, u spomen na Mojsija, nalazi franjevački samostan. Tu je i crkva ispod koje je nekoliko arheoloških slojeva starih više od četiri tisućljeća. Zanimljivo je da je ovaj arheološki lokalitet prvi počeo istraživati Jeronim Mihaić koji je bio svećenik, isusovac u Jeruzalemu. Mihaić je po svemu sudeći podrijetlom je s otoka Brača. On je godine 1933. iz Jeruzalema, gdje je bio u službi, došao u obližnji grad Madabu gdje je ishodio dozvolu za istraživanje. Njegova su istraživanja bila potpomognuta od udruge «Studium Biblicum Franciscanum». Jeronim je uspio otkupiti zemljište od tamošnjih vlasti i nastaviti istraživanja. Uskoro su arheolozi otkrili ranokršćansku baziliku iz  6. stoljeća čiji pod i danas krase neki od najstarijih kršćanskih mozaika. Jedan ima ulogu zemljopisne karte i pokazuje prostor Palestine. Brat Jeronim Mihaić umro je 1968. godine na planini Nebo, a pokopan je u samostanu pored crkve. Sveta planina Nebo nakon toga je postala poznato mjesto na biblijskoj karti i od tada je pohode mnogi vjernici iz raznih krajeva svijeta. S ovog se mjesta u daljini nazire Jeruzalem i kao da još odzvanjanju riječi iz Biblije:
“Ovo je zemlja za koju sam se zakleo Abrahamu, Izaku i Jakovu da ću je dati tvome potomstvu. Dopustio sam da je pogledaš svojim očima, ali ti onamo nećeš prijeći.” (Biblija, Pnz 34,4)

CIJENA I PRIJAVA

JORDAN PUTOVANJE CIJENA

2100€ / 15822.45HRK po osobi

INFORMACIJE I PRIJAVE:

Cijena uključuje:

LETOVE:

1 TK1056 L  MO 17APR  ZAGIST KK10  2030 2340 CABIN YE
2 TK 814 L  TU 18APR  ISTAMM KK10  0140 0400 CABIN YE
3 TK 813 O  TU 25APR  AMMIST KK10  0215 0445 CABIN YE
4 TK1053 O  TU 25APR  ISTZAG KK10  0655 0800 CABIN YE

 

 • Povratna avio karta Zagreb-Amman
 • Transfer do i od zračne luke
 • Smještaj u hotelu 3* na bazi polupansiona (uključeni doručak i večera u hotelima Osim u Aqabi)
 • Svi transferi u privatnim, klimatiziranim, mini kombijima uz pratnju vodiča na engleskom jeziku
 • Vodič na engleskom jeziku u Petri (oko 3 sata)
 • 4 dana-3 noći trekking izlet u Wadi Rum s lokalnim vodičem, puni pansion: tradicionalni beduinski ručkovi, večere i doručki + piće (uklj. mineralnu vodu)

Nije uključeno :

 • Jordanska viza (40 JD/osoba u zračnoj luci Amman).
 • ručkovi i pića izvan Wadi Ruma.
 • ulaznice za posjećena mjesta (* preporučam online kupnju Jordan Pass-a koji uključuje jordansku vizu + ulaznice za većinu mjesta, osim za
 • privatnu plažu Mrtvog mora (oko 28$/osobi) i planinu Nebo (3$/ osoba)
 • večera u Aqabi 7. dan
 • osobni troškovi

Prijava

Potencijalni sudionik treba ispuniti planinarsko-zdravstveni upitnik po kojem se procjenjuje da li je spreman pristupiti trekkingu

Prijava najkasnije do: 1.04.2023.

Uplata akontacije po prijavi: 500 eura

Način uplate i prijave za putovanje:

Uplatu možete izvršiti na sljedeći račun:

IBAN REVOLUT: LT92 3250 0495 2241 3042 ( Sport i putovanja)

SWIFT/BIC: REVOLT21

Cjelokupan iznos: 2100 eura/po osobi

Pod svrhu uplate upisati: JORDAN

te navesti svoje IME i PREZIME

Svoje mjesto na usponu osiguravate uplatom istog.

Sporti i putovanja polaže depozit lokalnoj agenciji za svakog sudionika uspona kao garanciju ostatak iznosa potrebno je uplatiti najkasnije 60 dana prije polaska, može i u ratama. U slučaju promjene tečaja inozemnih valuta cijena putovanja se može promijeniti.

 • Potrebno je imati osiguranje
 • naznačiti da li ste vegeterijanac
 • dati podatke u slučaju nužde koga obavijestiti: – ime i prezime, adresa, broj telefona

Minimalan broj polaznika je 10 kandidata

Maksimalan broj polaznika je 16 kandidata

Otkazi uspona i povrati uplate:

 • Ukoliko je otkaz 60 i više dana prije polaska vraća se 90% uplate (oko 10 % akontacija )
 • Ukoliko je otkaz 30-59 dana prije polaska vraća se 50% uplate
 • Ukoliko je otkaz 29 dana i manje prije polaska nema povrata uplate
 • U slučaju otkazivanja uspona zbog nedovoljnog broja prijavljenih, krajnji rok za info o otkazu je 45 dana prije 17.04.2023.
 • Svaki trekker prije polaska s agencijom Sport i putovanja potpisuje ugovor o suradnji.

NAPOMENA

Cijena je podložna promjeni u visini 1,5% ovisno o razlici tečaja na dan uplate.

Moguća je promjena termina putovanja za 2 dana ovisno o aviokompanijama i situaciji vezanoj uz COVID19.

Rezervacije se prihvaćaju s napomenom da je planinar-sudionik prihvatio i priznao potencijalne rizike koji bi mogli prouzročiti ovakve vrste aktivnosti i putovanja, te da je planinar-sudionik psihički i fizički sposoban sudjelovati u ovakvim usponima, te da je njegovo sudjelovanje dobrovoljno.

🔎 Za putovanje vrijede OPĆI UVJETI PUTOVANJA

INFO

Pet stvari koje treba znati o Jordanu

Je li Jordan siguran?

Jordan je vrlo sigurna zemlja za putovanje i mnogi je, radi neutralnog položaja, nazivaju Švicarskom Bliskog Istoka.

Je li za Jordan potrebna viza?

Da, za ulazak u Jordan potrebna je viza koju lako možeš dobiti na dva načina: Kupnjom Jordan pass automatski dobivaš i vizu. Vizu također možeš kupiti za desetak eura prilikom prelaska granice.

Je li u Jordanu dopušten alkohol?

U Jordanu se može konzumirati alkohol ali su cijene prilično visoke.

Petra i što sve treba znati prije posjete?

Petra je tijekom ljetne sezone otvorena od 6h do 17 h, a zimi od 6h do 16 h. U šetnju Petrom obavezno treba ponijeti najmanje dvije litre vode, kremu sa zaštitnim faktorom, šešir ili kapu, maramu, duge rukave, nešto hrane i udobnu obuću.

Što sve treba znati prije odlaska u pustinju Wadi Rum?

Pustinja Wadi Rum je zaštićeno područje. Sa sobom ponesi manji ruksak u koji stavi osnovne potrepštine za boravak u pustinji. Navečer u pustinji temperatura znatno pada, stoga je slojevito odijevanje pravi spas.

i još ponešto…

Jordan je skriveni dragulj na Bliskom istoku, s bogatom kulturom, prekrasnim krajolicima i nevjerojatnom gostoljubivošću. Ako planirate putovanje u ovu fascinantnu zemlju, evo 10 stvari koje trebate znati:

1. Jordan ima više od 100 000 arheoloških nalazišta, od drevnih ruševina do vjerskih znamenitosti, što ga čini rajem za ljubitelje povijesti.

2. Samo 15% Petre, jedne od svjetski najpoznatijih lokacija svjetske baštine UNESCO-a, u potpunosti je istraženo, što znači da još ima mnogo toga za otkriti.

3. U Jordanu se nalazi najniža točka na Zemlji, Mrtvo more, gdje možete doživjeti jedinstveni osjećaj lebdenja bez napora u vodi.

4. Jordan je nevjerojatno turistička zemlja, s puno mogućnosti za vize i Jordan Pass, ulaznicu koja nudi pristup preko 40 atrakcija u zemlji.

5. Živahna kultura Jordana i gostoljubivi ljudi čine ga destinacijom koju morate posjetiti za svakoga tko je zainteresiran za učenje o kulturi Bliskog istoka.

6. Unatoč tome što je arapska zemlja, Jordan je poznat kao jedna od najslobodoumnijih i najliberalnijih nacija u regiji.

7. Engleski se u Jordanu široko govori, tako da ne morate brinuti o jezičnoj barijeri kada putujete.

8. Jordan ima obilje prirodnih ljepota, od crvenog pijeska Wadi Ruma do prekrasnih plaža na jugu.

9. Jedenje lijevom rukom smatra se nepristojnim i nečistim u jordanskoj kulturi, pa svakako koristite desnu ruku kada jedete.

10. Bogata kultura, drevna povijest i zadivljujući krajolici Jordana čine ga nezaboravnim odredištem koje ne smijete propustiti.

Bilo da tražite avanturu, opuštanje ili priliku da osjetite novu kulturu, Jordan vam ima što ponuditi. Stoga spakirajte kovčege i pripremite se za nezaboravno putovanje u ovu fascinantnu zemlju.

INFORMACIJE I PRIJAVE:

Što ponijeti na put u Jordan?

Najčešća pogreška koju ljudi čine je pretjerano pakiranje.

 • Bez pamuka. Odlučite se za upijajuće tkanine poput flisa i vune.
 • Temperature variraju duž staze, ovisno o regiji i nadmorskoj visini. Tako budite pripremljeni za promjenu vremena.
 • Opremu za planinarenje

Oprema za planinarenje

 • Dnevni ruksak za planinarenje (oko 30 L)
 • Štapovi za planinarenje (opcija) – čuvajte koljena!
 • Vreća za spavanje. (poželjna je osobna vreća za spavanje)
 • Prednje svjetlo
 • Litijeve baterije za bilo koju elektroniku.
 • Duffle torba za dodatnu odjeću (prenosi se s timom za podršku)
 • Višekratna boca za vodu – morate nositi i popiti najmanje 3 L vode dnevno.

Obuća

 • Planinarske cipele. Probajte čizme unaprijed kako biste ih razgazili.
 • tenisice/tenisice za trčanje (po izboru) – za nošenje u kampu nakon planinarenja.
 • Sandale/ japanke – da se vaša stopala i prsti odmore oko kampa.

Odjeća

 • Sintetičke planinarske čarape
 • Donje rublje
 • Lagane hlače za planinarenje.
 • Udobne planinarske majice – dugih i kratkih rukava
 • Kratke hlače/ kupaći kostimi.
 • Pulover od flisa- ne možemo naglasiti koliko je ovaj odjevni komad važan!
 • Izolirana jakna, pončo ili kabanica (ovisno o sezoni).
 • Odjeća za spavanje.

Pokrivala za glavu

 • Sunčane naočale- UV zaštita.
 • Kapa, ​​buff ili pokrivalo za glavu- štite glavu, lice i vrat od izravnog djelovanja sunčeve svjetlosti.

Osobne stvari

 • Po mogućnosti organski/prirodni sapuni – za smanjenje onečišćenja okoliša.
 • Četkica za zube
 • Prirodna pasta za zube
 • Dezinfekcijsko sredstvo za ruke
 • Vlažne maramice
 • Toaletni papir
 • Sredstvo protiv insekata
 • Putni ručnik – malen i lagan
 • Dezodorans
 • Škare za nokte
 • Krema za sunčanje i balzam za usne – SPF 30 ili više.
 • Jastučnica (opcionalno)
 • Osobna šalica

Hrana/užina za stazu

 • Orašasti plodovi, sjemenke i sušeno voće. Datulje i suhe smokve jedni su od naših favorita!
 • Čokolade
 • Elektrolit u prahu – dodaje bitne vitamine i minerale koji su izgubljeni kroz fizički napor.

Prva pomoć

 • Bilo koji osobni lijek.
 • Liječenje žuljeva (iako će putnički tim nositi sveobuhvatnu
 • prva pomoć i medicinski pribor – astro-folija, elastični zavoj, tablete protiv bolova, flasteri, ibuprufen, Rehidromix, analgetici, antipiretici), Diamox (Acetozolamide 250mg), anitibiotici (dovicin, sinacilin 500mg, amoksicilin 500mg, Multivitaminske i multimineralne sumece tablete 2 pakiranja, magnezij u prahu

Zahtjevi putovanja

 • Putovnica s najmanje 6 mjeseci prije isteka.
 • Jordanska viza ili Jordanska propusnica.

NAPOMENA: Rezervacije se prihvaćaju s napomenom da je planinar prihvatio i priznao potencijalne rizike koji bi mogli prouzročiti ovakve vrste aktivnosti i putovanja, te da je planinar psihički i fizički sposoban sudjelovati u ovakvim usponima, te da je njegovo sudjelovanje dobrovoljno. Iako je tvrtka poduzela sve potrebne korake da bi planinaru pružila odgovarajuću opremu i vodiče, planinar je prihvatio potencijalni rizik. Potencijalni rizici su lavine, munje, nestabilno kamenje ili pad kamenja, snijeg, led, ekstremne vrućine ili ekstremne hladnoće, dehidracija, visinska bolest, vjetrovi, nedovoljno kvalitetna planinarska oprema, ljudska pogreška… Planinar priznaje da ovaj popis nije iscrpan i da postoje drugi nepoznati ili nepredvidivi rizici koji mogu prouzročiti trajnu štetu pa čak i smrt.

NAPOMENA: Itinerer se može promijeniti zbog vremenskih uvjeta ili drugih objektivnih okolnosti koje ugrožavaju sigurnost grupe. Vodiči imaju ovlasti promijeniti program prema njihovim kriterijima. Možete biti sigurni da eventualne promjene imaju dva temeljna cilja. A to je kako bi se povećala sigurnost i šanse za ostvarenje uspona na vrh a temelje se na iskustvu i znanju vodiča.

INFORMACIJE I PRIJAVE:

Cijene

2100€ / 15822.45HRK