Jordan putovanje 2022 – 11 dana

Petra - Ad Deir, Jordan
Cijena: 2000€ / 15069HRK kn
Polazak: 16.11.2022
Broj dana: 11

JORDAN PUTOVANJE 2022

Jordan putovanje, 11 dana! Tijekom putovanja u Jordan posjetit ćeš, među ostalim Mrtvo more, planinu Nebo, Wadi Rum i Petru.

11 DANA JORDANA: MRTVO MORE – NEBO – PETRA – WADI RUM

16. – 26. studenog

Jordan je zemlja koju bi svaki „putoholičar“ trebao posjetiti, barem jednom u životu. I to ne samo zbog izgubljenog grada Petre, pustinje Wadi Rum ili pomalo kaotičnog glavnog grada Ammana, nego i zbog kulture, stanovnika i hrane. O političkim i sigurnosnim problemima na Bliskom Istoku često se čuju brojne neistinite priče, pa čak i o Jordanu, stoga bacite pogled na karticu “Pitanja o Jordanu” za pojašnjenje.

PRIJAVA I INFORMACIJE: Mailom na bojan@sportiputovanja.hr, na broj +385 99 332 5235 ili KLIKNITE NA GUMB “REZERVIRAJ SADA” NA DNU STRANICE

PROGRAM PUTOVANJA

PUTOVANJE U JORDAN – PLAN I PROGRAM

16.11. – 1.dan: Let Zagreb – Amman

U zračnoj luci će nas pričekati vozač koji će nas odvesti u Mosaic City Hotel u Madabi

17.11. – 2.dan: Madaba – Mrtvo more i Kraljeva cesta – Kerak

Iz Madabe ćemo otputovati do Mrtvog mora gdje ćemo se moći okupati i uživati u poznatom iskustvu plutanja na najnižoj točki Zemlje, zatim će nas odvesti do planine Nebo, najsvetije mjesto u Jordanu. Tu ćemo imati veličanstven pogled na dolinu Jordana i Svetu zemlju . Ručati ćemo u Keraku gdje ćemo također posjetiti križarski dvorac.
Planina Nebo - Mojsijeva crkva
Planina Nebo – Mojsijeva crkva

PLANINA NEBO

Nastavljamo Kraljevom cestom da bismo krajem poslijepodneva stigli u Petru.
Večera i noćenje u hotelu Silk Road s 3* koji se nalazi na samom ulazu.

18.11. – 3. dan: Petra

Imat ćemo cijeli dan za otkrivanje Petre grad „Crvene ruže“, koju su sagradili Nabatejci, uključujući privatno četverosatno vođeno razgledavanje s vodičem koji govori engleski. Također ćemo imati slobodnog vremena za istraživanje Petre, jednog od novih 7 svjetskih čuda.
Na primjer, možemo prošetati dalje kroz mjesto i popeti se do Samostana. U sklopu mjesta nalaze se kafići za ručak po vašem izboru. Nakon obilaska Petre prespavat ćemo još jednu noć u istom hotelu u Petri prije nego što se prebacimo u Wadi Rum kako bismo započeli putovanje na devama.
Petra - Ad Deir
Petra – Ad Deir

19.11. – 4. Dan: Nabatejski natpisi An Fashiye – Crvene pješčane dine

Napustit ćemo Petru nakon doručka i voziti se sat i pol do sela Wadi Ruma gdje ćemo popiti čaj i upoznati našeg beduinskog vodiča. Prva etapa našeg putovanja počinje u dolini Um Ishreen, a na našem današnjem putovanju vidjet ćemo nabatejske natpise An Fashiye i crvenu pješčanu dinu.

Naše odredište: kanjon Barragh.

Noćenje ćemo provesti u kampu na ulazu u kanjon.

Wadi Rum
Wadi Rum

20.11. – 5. dan: kanjon Barragh – dolina Um Alouan

Nakon doručka prelazimo kanjon Barragh uz zaustavljanje kod drevnog nabatejskog bunara, koji još uvijek koriste Beduini za napajanje svojih koza i deva.

U poslijepodnevnim satima hodamo preko bijelog pijeska doline Um Alouan kako bismo stigli do planine Jebel Burdah. Provest ćemo noć u kampu u podnožju planine i njezinog poznatog prirodnog lučnog kamenog mosta.

PRIJAVA I INFORMACIJE: Mailom na bojan@sportiputovanja.hr, na broj +385 99 332 5235 ili KLIKNITE NA GUMB “REZERVIRAJ SADA” NA DNU STRANICE

Wadi Rum
Wadi Rum

21.11. – 6. dan: Jebel Burdah – dolina Um Sabath

Jutros se penjemo na Jebel Burdah kako bismo stigli do poznatog luka. Ova etapa traje oko 3 sata, dio uspona je izložen, a uspon je fakultativan.

Zatim prelazimo uski kanjon Fara ati CHaibh, posjećujemo kameni most Um Fruth prije nego što krenemo prema planinskom lancu Um Sabath. U kampu u dolini Um Sabath, moći ćemo vidjeti predivnu panoramu zalaska sunca.

Wadi Rum
Wadi Rum
Wadi Rum
Wadi Rum

22.11. – 7. dan: Wadi Rum – Aqaba

Posljednje jutro trekinga u proljetnom području AlQatara. Poslijepodne slijedi transfer iz Wadi Ruma do Aqabe, najjužnije točke Jordana na obali Crvenog mora.

Večera u Aqabi bit će održana u restoranu Ali Baba, poznatom po lokalnom jelu sayadiyah koje se priprema od svježe ribe iz Crvenog mora i riže. Odsjesti ćemo u hotelu Day Inn u Aqabi gdje ćemo imati vlastiti bazen.

PRIJAVA I INFORMACIJE: Mailom na bojan@sportiputovanja.hr, na broj +385 99 332 5235 ili KLIKNITE NA GUMB “REZERVIRAJ SADA” NA DNU STRANICE

Aqaba
Aqaba

23.11. – 8. dan: Aqaba – Amman / Madaba

Ujutro imamo slobodno vrijeme za shopping ili za plažu. Poslijepodne će nas prebaciti iz našeg hotela u Aqabi u Amman.

Noćenje u hotelu u Aqabi (hotel 3 * sa privatnim bazenom).

Amman, Jordan
Amman, Jordan

24.11. – 9. dan: Slobodno vrijeme za shopping ili odlazak na plažu.

Odlazak na popodnevni transfer iz Aqabe u Madabu. (4h vožnje)

Noćenje u hotelu u Madabi.

Madaba i džamija kralja Hussaina
Madaba i džamija kralja Hussaina

25.11. – 10. dan

Doručak.
Slobodno vrijeme za odmor i pakiranje za let.
(Check out iz hotela je u jutarnjim satima,prtljagu ćemo moći ostaviti u hotelu do transfera)
Transfer u večernjim satima na aerodrom.

26.11. 11. dan

Let za Zagreb u 02:35 ujutro.
Dolazak u Zagreb u jutarnjim satima.

NAJZANIMLJIVIJE DESTINACIJE OVE TURE

PETRA

Prema nekim povjesničarima, na svom putu prema obećanoj zemlji Mojsije je morao proći kroz kanjon Siq da bi ušao u Selu, grad u stijeni, ili današnju Petru, a beduinske legende govore o tome kako je njegov brat Aron pokopan na planini iznad grada i kako je sam Mojsije pred Selom udario dva puta svojim štapom po pećini nakon čega je potekla voda. Zato se i danas mjesto pred kanjonom naziva Wadi Musa ili Mojsijev izvor. Petra je stoljećima bila zaboravljena sve dok se 1812. godine za nju nije zainteresirao švicarski istraživač Johan Ludwig Burckhardt. On je od lokalnih beduina čuo kako govore o tajanstvenom gradu skrivenom usred nedostupnih planina.
Pristup do zagonetnog ružičastog grada u kamenu vodi kroz gotovo stotinu metara dubok i tisuću dvjesto metara dug kanjon Siq na čijem je dnu bila popločana cesta iznad koje je u bokovima kanjona bio uklesan vodovod. Na kraju kanjona odjednom se ukazuje spektakularna građevina Al-Khazneh Farun što znači Faraonova Riznica iako se u njoj nisu čuvale dragocjenosti nego je služila isključivo u religiozne svrhe. Cijeli hram kao i većina građevina u Petri uklesani su u monolitnu stijenu. Petra je vjerojatno najočuvaniji i najspektakularniji povijesni grad iz razdoblja kasnog helenizma. 
Gruba ljepota crvenkastog kamenja inspirirala je pjesnika Deana Burgeona da je nazove “ružičasto-crveni grad, upola star koliko vrijeme“.
Petru su oko 6 stoljeća prije Krista osnovali Nabatejci, nomadsko pleme koji se naselilo u tom području. Oni su postavili temelje trgovačkog carstva koje se kasnije proširilo sve do Sirije. Usprkos učestalim pokušajima rimskih vladara Pompeja i Heroda Velikog da pokore Petru i stave je pod kontrolu svojih velikih carstava, Petra je uglavnom ostala u rukama Nabatejaca, sve do 106. godine poslije Krista kad su je konačno uspjeli osvojiti Rimljani.
Grad je okružen visokim stijenama kanjona, smeđe-crvenkasto pješčenjaka koji je gradu pružao  prirodnu zaštitu. Sušno područje i lako obradiv pješčenjak omogućili su da se u njemu izdube hramovi i grobovi. Boja kamena varira od svijetložute ili čak bijele, preko žarko crvene do tamnosmeđe. Iako se u posljednjih 20-ak godina mnogo saznalo o Nabatejcima, njihova religija ostaje obavijena velom tajne. Sudeći prema arheološkim i pisanim dokazima, ona se temelji na religijskim tradicijama susjednih područja sjeverne Arabije, Edoma, Sirije i Egipta. Ove religije temelje se na štovanju dvaju božanstava, vrhovnog boga i božice. U Petri su zvani Dushara i Al-‘Uzza, dok su u drugim dijelovima znani pod drugačijim imenima, ali su dijelili iste osnovne karakteristike. Dushara je bio bog Raja, poistovjećen s grčkim bogom Zeusom. Al-‘Uzza je božica plodnosti i obilja, kasnije poistovjećena s grčkom božicom Afroditom, odnosnom rimskom Venerom. Mnogobrojni natpisi i crteži uklesani u zidove otkrivaju također vjerovanje u obiteljska božanstva.
Petra je dobila na važnosti i obogatila se krajem 1. stoljeća prije Krista radi svog geografskog položaja, pogodnim za trgovinu između arapskog poluotoka i sirijsko-anatolijskog područja te Egipta. Grad je bio poznat i po sustavu navodnjavanja, što je bilo njihovo najveće tehnološko dostignuće. Zbog pustinjske klime i jako malo padalina godišnje uveli su sustav za sakupljanje vode, pohranjivanje i distribuciju u glavnom gradu kao i za poljoprivrednu uporabu diljem kraljevstva. Sličan stupanj tehnološke profinjenosti imali su i u arhitekturi, keramici, metalurgiji, kemiji, matematici i graditeljstvu.
Mnoge su građevine inspirirane egipatskim, grčkim i kasnijim rimskim umjetničkim stilovima, što nije čudno jer su Nabatejci stoljećima kontrolirali važne trgovačke putove između tadašnjih istočnih i zapadnih država.  U 12. stoljeću u Petri su se utvrdili križari, ali ih je odatle istjerao islamski vojskovođa Salah ad-Dein al-Ayyubi. Nakon toga Petra je 7 stoljeća bila zaboravljena. Možda upravo tom zaboravu možemo zahvaliti što je ona danas očuvana. Za obilaženje Petre treba najmanje dva dana. Od Al-Khazneh Faruna ili Riznice kanjon se proteže prema sjeveru, a na obje strane u stijenama uklesane su mnoge prostorije koje su i danas dobro očuvane. Petra je bila pravi grad  s trgovinama i prostorijama za stanovanje koje su i danas dobro očuvane. Čini se kao da su je njeni stanovnici jučer napustili. Rimljani su nakon osvajanja u monolitnoj stijeni uklesali amfiteatar u kojem bi se i danas mogle održavati predstave.
Nabatejci su iznad kanjona, na grebenu Attouf, imali svoje uzvišeno mjesto za žrtvovanja gdje su se bogovima prinosile životinjske žrtve. U lokalnim legendama spominje se kako je upravo to mjesto gdje je Bog iskušao Abrahama kada je od njega zatražio da žrtvuje svog jedinog sina Izaka.

PLANINA NEBO

Iz Petre nas put vodi do Madabe i planine Nebo koja će biti prava istraživačka poslastica jer neki povjesničari tvrde da je upravo na vrhu ove planine, koja uzgred budi rečeno nema veze s našom riječju nebo, pokopan sam Mojsije, iako u Bibliji stoji da je on pokopan u dolini Moaba.
Nakon 40 godina lutanja pustinjom Mojsije konačno povede svoj narod prema moapskim ravnicama. On ih je doveo do planine Nebo odakle su ugledali obećanu zemlju. Mojsije je, kako se pretpostavlja, ovdje umro a Izraelce je u obećanu zemlju odveo Jošua.
„Mojsije, sluga Jahvin, umrije ondje u zemlji moapskoj po Jahvinoj zapovijedi. I ukopa ga on u dolini u zemlji nasuprot Bet Peoru. Do dana današnjega nitko nije doznao za njegov grob. Mojsiju bijaše sto dvadeset godina kad umrije. Oko mu nije oslabilo niti mu je snaga popustila. Izraelci oplakivahu Mojsija na Moapskim poljanama trideset dana. Potom prođoše i dani oplakivanja – tugovanja za Mojsijem.“ (Biblija, Pnz 34, 5-8)
Danas se na planini Nebo, u spomen na Mojsija, nalazi franjevački samostan. Tu je i crkva ispod koje je nekoliko arheoloških slojeva starih više od četiri tisućljeća. Zanimljivo je da je ovaj arheološki lokalitet prvi počeo istraživati Jeronim Mihaić koji je bio svećenik, isusovac u Jeruzalemu. Mihaić je po svemu sudeći podrijetlom je s otoka Brača. On je godine 1933. iz Jeruzalema, gdje je bio u službi, došao u obližnji grad Madabu gdje je ishodio dozvolu za istraživanje. Njegova su istraživanja bila potpomognuta od udruge «Studium Biblicum Franciscanum». Jeronim je uspio otkupiti zemljište od tamošnjih vlasti i nastaviti istraživanja. Uskoro su arheolozi otkrili ranokršćansku baziliku iz  6. stoljeća čiji pod i danas krase neki od najstarijih kršćanskih mozaika. Jedan ima ulogu zemljopisne karte i pokazuje prostor Palestine. Brat Jeronim Mihaić umro je 1968. godine na planini Nebo, a pokopan je u samostanu pored crkve. Sveta planina Nebo nakon toga je postala poznato mjesto na biblijskoj karti i od tada je pohode mnogi vjernici iz raznih krajeva svijeta. S ovog se mjesta u daljini nazire Jeruzalem i kao da još odzvanjanju riječi iz Biblije:
“Ovo je zemlja za koju sam se zakleo Abrahamu, Izaku i Jakovu da ću je dati tvome potomstvu. Dopustio sam da je pogledaš svojim očima, ali ti onamo nećeš prijeći.” (Biblija, Pnz 34,4)

CIJENA

CIJENA PUTOVANJA U JORDAN

2000€ / 15069HRK po osobi

PRIJAVA I INFORMACIJE: Mailom na bojan@sportiputovanja.hr, na broj +385 99 332 5235 ili KLIKNITE NA GUMB “REZERVIRAJ SADA” NA DNU STRANICE

Cijena uključuje:

 • Let zrakoplovom iz  Zagreba do Ammana
 • Transfer u iz zračne luke i natrag
 • Hotelski smještaj 3* na bazi polupansiona (uključeni doručak i večera u hotelima)
 • Svi transferi u privatnim, klimatiziranim, mini vanima s vodičem koji govori engleski jezik.
 • Vodič na engleskom jeziku u Petri (oko 3 sata).
 • 4 dana – 3 noći putovanje u Wadi Rum, s lokalnim vodičem, puni pansion: tradicionalni beduinski ručkovi, večere i doručci + piće

Nije uključeno :

 • Jordanska viza (40 JD/osoba u zračnoj luci Amman).
 • Ručkovi i pića izvan Wadi Ruma.
 • Ulaznice na posjećena mjesta (* Preporučam vam da online kupite Jordan Pass, koji uključuje jordansku vizu + ulaznice za Većinu mjesta, osim privatne plaže Mrtvog mora (oko 28$/osobi) i planine Nebo (3$/po osobi)
 • Osobni troškovi.
 • Večera u Aqabi 7.dan
 • Napojnice za beduinskog vodiča (oko 7€ po osobi), te za vodiča u Petri (po želji)

 

NAPOMENA

Cijena je podložna promjeni u visini 1,5% ovisno o razlici tečaja na dan uplate.

Moguća je promjena termina putovanja za 2 dana ovisno o aviokompanijama i situaciji vezanoj uz COVID19.

Rezervacije se prihvaćaju s napomenom da je planinar-sudionik prihvatio i priznao potencijalne rizike koji bi mogli prouzročiti ovakve vrste aktivnosti i putovanja, te da je planinar-sudionik psihički i fizički sposoban sudjelovati u ovakvim usponima, te da je njegovo sudjelovanje dobrovoljno.

🔎 Za putovanje vrijede OPĆI UVJETI PUTOVANJA

PITANJA O JORDANU

Pet stvari koje treba znati o Jordanu

Je li Jordan siguran?

Jordan je vrlo sigurna zemlja za putovanje i mnogi je, radi neutralnog položaja, nazivaju Švicarskom Bliskog Istoka.

Je li za Jordan potrebna viza?

Da, za ulazak u Jordan potrebna je viza koju lako možeš dobiti na dva načina: Kupnjom Jordan pass automatski dobivaš i vizu. Vizu također možeš kupiti za desetak eura prilikom prelaska granice.

Je li u Jordanu dopušten alkohol?

U Jordanu se može konzumirati alkohol ali su cijene prilično visoke.

Petra i što sve treba znati prije posjete?

Petra je tijekom ljetne sezone otvorena od 6h do 17 h, a zimi od 6h do 16 h. U šetnju Petrom obavezno treba ponijeti najmanje dvije litre vode, kremu sa zaštitnim faktorom, šešir ili kapu, maramu, duge rukave,
nešto hrane i udobnu obuću.

Što sve treba znati prije odlaska u pustinju Wadi Rum?

Pustinja Wadi Rum je zaštićeno područje. Sa sobom ponesi manji ruksak u koji stavi osnovne potrepštine za boravak u pustinji. Navečer u pustinji temperatura znatno pada, stoga je slojevito odijevanje pravi spas.

PRIJAVA I INFORMACIJE: Mailom na bojan@sportiputovanja.hr, na broj +385 99 332 5235 ili KLIKNITE NA GUMB “REZERVIRAJ SADA” NA DNU STRANICE

INFO

Što ponijeti na put u Jordan?

Najčešća pogreška koju ljudi čine je pretjerano pakiranje.

 • Bez pamuka. Odlučite se za upijajuće tkanine poput flisa i vune.
 • Temperature variraju duž staze, ovisno o regiji i nadmorskoj visini. Tako budite pripremljeni za promjenu vremena.
 • Opremu za planinarenje

Oprema za planinarenje

 • Dnevni ruksak za planinarenje (oko 30 L)
 • Štapovi za planinarenje (opcija) – čuvajte koljena!
 • Vreća za spavanje. (poželjna je osobna vreća za spavanje)
 • Prednje svjetlo
 • Litijeve baterije za bilo koju elektroniku.
 • Duffle torba za dodatnu odjeću (prenosi se s timom za podršku)
 • Višekratna boca za vodu – morate nositi i popiti najmanje 3 L vode dnevno.

Obuća

 • Planinarske cipele. Probajte čizme unaprijed kako biste ih razgazili.
 • tenisice/tenisice za trčanje (po izboru) – za nošenje u kampu nakon planinarenja.
 • Sandale/ japanke – da se vaša stopala i prsti odmore oko kampa.

Odjeća

 • Sintetičke planinarske čarape
 • Donje rublje
 • Lagane hlače za planinarenje.
 • Udobne planinarske majice – dugih i kratkih rukava
 • Kratke hlače/ kupaći kostimi.
 • Pulover od flisa- ne možemo naglasiti koliko je ovaj odjevni komad važan!
 • Izolirana jakna, pončo ili kabanica (ovisno o sezoni).
 • Odjeća za spavanje.

Pokrivala za glavu

 • Sunčane naočale- UV zaštita.
 • Kapa, ​​buff ili pokrivalo za glavu- štite glavu, lice i vrat od izravnog djelovanja sunčeve svjetlosti.

Osobne stvari

 • Po mogućnosti organski/prirodni sapuni – za smanjenje onečišćenja okoliša.
 • Četkica za zube
 • Prirodna pasta za zube
 • Dezinfekcijsko sredstvo za ruke
 • Vlažne maramice
 • Toaletni papir
 • Sredstvo protiv insekata
 • Putni ručnik – malen i lagan
 • Dezodorans
 • Škare za nokte
 • Krema za sunčanje i balzam za usne – SPF 30 ili više.
 • Jastučnica (opcionalno)
 • Osobna šalica

Hrana/užina za stazu

 • Orašasti plodovi, sjemenke i sušeno voće. Datulje i suhe smokve jedni su od naših favorita!
 • Čokolade
 • Elektrolit u prahu – dodaje bitne vitamine i minerale koji su izgubljeni kroz fizički napor.

Prva pomoć

 • Bilo koji osobni lijek.
 • Liječenje žuljeva (iako će putnički tim nositi sveobuhvatnu
 • prva pomoć i medicinski pribor).

Zahtjevi putovanja

 • Putovnica s najmanje 6 mjeseci prije isteka.
 • Jordanska viza ili Jordanska propusnica.

PRIJAVA I INFORMACIJE: Mailom na bojan@sportiputovanja.hr, na broj +385 99 332 5235 ili KLIKNITE NA GUMB “REZERVIRAJ SADA” NA DNU STRANICE

Cijene

2000€ / 15069HRK