IRAN Perzijski kaleidoskop

12862804125_97d00d44f9_o
Cijena: 19.890 kn
Polazak: 15.10.2018.
Broj dana: 16

O putovanju u Iran

Putovanje nas vodi rutama od sjevera gdje su se smjestili najstariji gradovi svijeta do juga Irana kroz moderne prijestolnice, trgovačka središta i pustinjske gradove. Krenut ćemo od trgovačkog grada Tabriza i „male iranske kapadokije“, sela Kandovan. Nastavljamo prema jugu preko Takaba , kroz slikovitu pokrajinu Kurdistan, do ljupkog planinskog sela Palangan. Vidjet ćemo i  Sulejmanovo prijestolje (Taht-e Sulejman), najsvetiji zoroastrijski oltar iz doba Sasanida. Nastavljamo put najstarijih gradova na svijetu i zaustavljamo se u gradu Hamedanu, gdje ćemo između ostalog vidjeti znamenite ahamenidske natpise Ganjaname te grobnicu Avicene. Stižemo do najmlađe prijestolnice Teherana i trgovačkog grada Isfahana koji će nam pokazati vrlo modernu sliku društva danas.  Za kraj putovanja posjeti ćemo pustinjski grad Jazd koji će nas zadiviti svojim oazama i skrivenim malim obrtima. Posjetit ćemo pustinju Varzaneh te putovanje završiti u staroj prijestolnici Širaz sa obilaskom slavnog Perzepolisa.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je putovanje za sve koji imaju vremena za dulja istraživanja i koji žele upoznati najljepše stare i nove perzijske prijestolnice. Samo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje kulturnih znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture. S obzirom da prelazimo, velika prostranstva, na ponekim dionicama vožnje mogu biti nešto dulje. Noćit ćemo u hotelima s 4 zvjezdice.

 

Plan puta

Dan 1: Zagreb – Istanbul – Tabriz

Polazak iz zračne luke Zagreb i let za Tabriz uz presjedanje.

Dan 2: Tabriz – Kandovan – Tabriz (D, V)

Dolazak u Tabriz tokom noćnih sati. Nakon carinskih formalnosti prijava u hotel i odmor. Nakon doručka krećemo u razgledavanje Tabriza i okolice. Prvo krećemo prema Kandovanu, maloj „Iranskoj Kapadokiji“. Prošetat ćemo selom i provesti neko vrijeme u istraživanju mjesta, a zatim povratak u Tabriz. Po dolasku ćemo prošetati tabriškim bazarom potom ćemo posjetiti džamiju Kabud i palaču El Goli. Večera i noćenje u Tabrizu.

Dan 3: Tabriz – Taht-e Sulejman – Takab (D, V)

Nakon doručka nastavljamo za Takab i dalje do Taht-e Sulejman (Sulejmanovog prijestolja), najsvetijeg zoroastrijskog oltara iz doba Sasanida. Razgledat ćemo nalazište, a zatim se vratiti u Takab, gdje ćemo noćiti.

Dan 4: Takab – Sanandadž (D, V)

Nakon doručka u hotelu vožnja prema mjestu Sanandaž. Po dolasku ćemo razgledati grad i upiti prve dojmove. Večera i noćenje.

Dan 5: Sanandadž – Palangan – Kermanšah (D, V)

Ujutro odlazimo dublje u brda do lijepog planinskog sela Palangan izgrađenom na obroncima. Prošetat ćemo selom, a zatim nastavljamo prema kompleksu Tagh-e Bostan, gdje možemo vidjeti reljefe iz perioda Sasanida. Nastavak putovanja prema Kermanšahu. Večera i noćenje u Kermanšahu.

Dan 6: Kermanšah – Hamedan (D, V)

Nakon doručka nastavljamo vožnju. Putem ćemo se zaustaviti u mjestu Kangavar da bi posjetili Anahitin hram. Potom odlazak do planina Bisotun gdje se nalaze poznati natpisi Darija Velikog. Nastavak putovanja do Hamedana. Večera i noćenje.

Dan 7: Hamedan (D, V)

Provest ćemo dan u Hamedanu, jednom od najstarijih gradova u Iranu i svijetu općenito. Posjetit ćemo brdašce Ekbatana, ahamenidske natpise Ganjaname i vodopad, grobnice Esthera i Mordekaja te grobnicu Avicene. Noćenje u Hamedanu.

Dan 8: Hamedan – Teheran (D, V)

Nakon doručka ostavljamo Hamedan i vozimo se prema glavnom gradu Teheranu. Putem ćemo posjetiti spilje Ali Sadr te se odvesti do sela Lalejin poznatom po lončarstvu i keramici. Nakon obilaska sela nastavljamo putovanje prema Teheranu. Večera i noćenje.

Dan 9: Teheran (D, V)

Nakon doručka posjet Nacionalnom muzeju gdje ćemo dobiti pregled bogate povijesti perzijske civilizacije, a zatim razgled lijepe palače Golestan. Posjetit ćemo i Saad Abad kompleks, u kojem se nalaze palače šaha Pahlavija. U večernjim satima odlazak do podnožja Darbanda u sjevernom dijelu grada, odakle kreću planinarske rute i gdje se nalaze brojni restorani i čajane. Večera i noćenje.

Dan 10: Teheran – Kašan – Isfahan (D, V)

Nakon doručka krećemo prema Isfahanu. Putem ćemo posjetiti vrt Fin, gdje ćemo provesti neko vrijeme uživajući u lijepom okruženju. U Isfahan stižemo u poslijepodnevnim satima. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

Dan 11: Isfahan (D, V)

U jutarnjim satima šetnja starim isfahanskim mostovima Si-o-se-pol i Hadžu. Obići ćemo raskošnu palaču Čehelsotun, a zatim posjetiti prelijepi trg Nakš-e Džahana kojeg je dao sagraditi šah Abbas Veliki iz dinastije Safavida. Obilazak znamenitosti koje krase trg; Imamove i Šeik Lotfollahove džamije te palače Ali Kapu. Nakon razgleda slobodno vrijeme za lutanje baazarom i kupnju. U večernjim satima prošetat ćemo mostom Khaju. Večera i noćenje.

Dan 12: Isfahan – pustinja Varzaneh – Jazd (D, V)

Nakon doručka posjetit ćemo staru Armensku četvrt u Isfahanu i jedinstvenu Vank crkvu. Potom vožnja prema pustinjskom Jazdu, mjestu u kojem danas živi najveća zajednica zoroastrijaca u Iranu. Putem ćemo se zaustaviti u pustinji Varzaneh gdje ćemo imati prilike popeti se na pješčane dine i vidjeti kako živi lokalno stanovništvo. U Jazd dolazimo u kasnim popodnevnim satima, večera i noćenje.

Dan 13: Jazd (D, V)

Nakon doručka krećemo s obilaskom grada. Posjetit ćemo zoroastrijske kule tišine, hram vatre u kojem gori 1500 godina neugašena vatra, trg Amir Čakmaka, vrt Dolat Abad s jedinim oktogonalnom kulom hvataćem vjetrova te staru džame džamiju. Prošetat ćemo i po starom dijelu grada, labirintom kuća načinjenih od blata i slame. Večera i noćenje.

Dan 14: Jazd – Perzepolis – Nakš-e Rostam – Širaz (D, V)

Nakon doručka odlazimo prema veličanstvenom Perzepolisu, vraćamo se u davnu prošlost, u doba kad je perzijska civilizacija bila na svome vrhuncu. Obići ćemo Perzepolis, najbolje očuvano središte perzijskog carstva, a zatim posjetiti Nakš-e Rostam – iransku „dolinu kraljeva“, gdje se nalaze grobnice nekih od kraljeva slavne dinastije Ahamenida. Nastavljamo vožnju prema Širazu. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

Dan 15: Širaz (D, V)

Ujutro ćemo početi razgled Širaza sa lijepom džamijom Nasir-o Moluk, potom odlazimo u vrt Naranjestan, Karim Kanovu citadelu, Vakil bazar te Vakil džamiju. U poslijepodnevnim satima obići ćemo poznati mauzolej velikog iranskog pjesnika Hafeza, gdje se najbolje može osjetiti besmrtni duh poezije s kojom stanovnici ovog grada žive već stoljećima. U predvečerje odlazak do znamenitih Vrata Kurana. Večera i noćenje.

Dan 16: Širaz – Istanbul – Zagreb

U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i povratak kući uz presjedanje. Povratak u Zagreb se očekuje tokom jutarnjih sati.

Cijene

Trenutna cijena vrijedi do popunjenja raspoloživih mjesta.

 

 

Što je uključeno

 • zrakoplovne karte
 • sav smještaj
 • navedeni obroci
 • sav prijevoz
 • ulaznice prema programu
 • mala boca vode na dan
 • vođenje na engleskom
 • pratitelj iz Hrvatske
 • jamčevina

Što nije uključeno

 • pristojbe zračnih luka: 1.700 kn
 • nadoplata za jednokrevetnu sobu: 3.700 kn
 • viza za Iran i troškovi ishodovanja: 370 kn
 • putno osiguranje (preporučujemo)
 • napojnice
 • osobne troškove