BOLIVIJA I PERU

Cijena: 16.100 kn
Polazak: 2018.
Broj dana: 19

O putovanju u Boliviju i Peru

Ovo dinamično i avanturističko putovanje započinje u Boliviji, zemlji koja je još uvijek ostala vrlo izvorna. Put vodi od kaotičnog La Paza do najnegostoljubivijih predjela na kugli zemaljskoj, velike Slane pustinje. Nakon velikih nadmorskih visina spustit ćete se u Amazonsku prašumu, a zatim se ponovno uspeti do visokog jezera Titikaka na kojem ćete, s Peruanske strane, upoznati život na otocima od tore, poznatijim kao Uros. Ukoliko želite, na ovim otocima možete i prenoćiti. Peru će vam otkriti srce civilizacije Inka, prelijepi grad Cusco. Posjetit ćete Svetu dolinu Urubambu, a zatim se popeti na ruševine misterioznog Machu Picchua. Putovanje obiluje brojnim aktivnostima: vožnjom bicikla, spuštanjem sistemom kablova, potragom za divljim životinjama i pecanjem piranja. Pođite u pustolovinu u kojoj preispitujete sami sebe. Ako putujete da biste dubinski upoznali zemlju i ako ste spremni na sve pustolovine koje putovanje sa sobom donese, odaberite ovo putovanje – kući ćete se vratiti s novim iskustvima, spoznajama i s prelijepim nezaboravnim uspomenama.

*Ukoliko želite, putovanje se može skratiti ili produljiti te u potpunosti prilagoditi vašim željama.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje zahtjeva dobru kondiciju i zdravlje putnika. Neki će dani biti naporniji jer ćete dosta vremena provoditi na velikim nadmorskim visinama. Udaljenosti su velike pa će vožnje biti duge, a povremeno ćete koristiti lokalni prijevoz kako bi se što više približili lokalnom stanovništvu Budite spremni na sitne improvizacije na terenu (npr. u slučaju da se iznenada zatvori neka cesta zbog čega se mora koristiti druga, ili promjenjiv red vožnje autobusa, vlakova ili aviona). Smještaj će na nekim mjestima biti  jednostavniji.

Plan puta

Dan 1: Zagreb/Venecija/Beč – Europa

 

Let preko neke od europskih zračnih luka prema Južnoj Americi.

Dan 2: Južna Amerika – La Paz (Bolivija)

 

Nastavak putovanja prema La Pazu kamo stižete ovisno o redu letenja. Smještaj u hotelu i kratki odmor, a zatim malo šetnje gradom da steknete prve dojmove. Ovo je dan aklimatizacije pa hodajte polako, pijte puno vode i čaja od koke i smanjite konzumaciju cigareta. Krenut ćemo s posjetom središtu grada i trgu Murillo na kojem se nalaze katedrala, vladina palača te zgrada Nacionalnog kongresa. Prošetat ćete kolonijalnom ulicom Jean poznatom po brojnim zanimljivim muzejima. Potom povratak u hotel i noćenje.

Dan 3: La Paz – Coroica (Cesta smrti) – La Paz (D, R)

 

U rano jutro krećete na uzbudljivu vožnju legendarnom Cestom smrti. Čekat će vas spremni bicikli (američke marke KONA, dvije suspenzije, diskovne kočnice), kacige, rukavice, jakne i naočale – sve što će vam biti potrebno za sigurnu vožnju nizbrdo. Krenut ćete s brisanog prostora La Cumbre odakle se pruža fantastičan pogled na snijegom prekrivene vrhove okolnih planina. Odavde ćete se strmo spustiti vijugavom cestom oko koje pasu ljame i alpake, a nailaziti ćete na mala sela i kontrolne stanice za suzbijanje prodaje droge. Povremeno ćete se zaustavljati da biste se malo osvježili i odmorili, ali i uživali u krajoliku koji vas okružuje. Najizazovniji dio spusta bit će područje džungle – na ovom uskom i prašnjavom dijelu ceste s vaše lijeve strane bit će provalija od 1000 metara, a s desne planina i vodopadi…vozit ćete kroz izmaglicu i niske oblake. Po dolasku u hotel bit ćete prašnjavi i gladni pa će vam odgovarati tuš i, naravno, ručak! Opustit ćete se u bazenu hotela. Predvečer povratak u La Paz i noćenje.

Dan 4: La Paz – Tiahuanacu – Salar de Uyuni (Slana pustinja) (D, R)

 

Prvi dio dana provest ćete na ruševinama misterioznog Tiahuanacu, prijestolnici prastare, ali izuzetno napredne civilizacije iz doba prije Inka. U vrijeme svojeg vrhunca, ova je prijestolnica bila najveća na svijetu i smatra se kolijevkom američke civilizacije. Zadnja istraživanja govore od starosti od više od 3.500 godina. U Tiahuanacu ćete ručati – isprobat ćete lokalnu kuhinju i kušati odrezak od ljamina mesa. Vratit ćete se u hotel u La Paz, a ostatak dana imate slobodan za vlastite programe i šetnju gradom. U predvečerje, lokalnim autobusom krećete prema najvećoj slanoj pustinji na svijetu. Vozit ćete se cijelu noć, otprilike 10 sati. Salar de Uyuni, podsjetnik da je Zemlja nekad bila prekrivena velikim morem, nemjerljiv je po svojoj prirodnoj ljepoti, ali i geološkom bogatstvu – termalnim vodama, gejzirima i drugim vulkanskim aktivnostima. Smješten je na visini od oko 3.665 m, a prostire se na čak 12.000 m2. Ovo ogromno područje je nepregledna ravnica i danas se koristi za iskorištavanje soli, a sadrži velike rezerve litija, magnezija i sode. Noćenje u autobusu. Ukoliko želite, moguće je organizirati i prijevoz avionom.

Dan 5: Salar de Uyuni – Puerto Chuvica (D, R, V)

 

Idućih par dana vozit ćete se u vozilima s pogonom 4×4.Dan ćete započeti razgledom malog mjesta Colchani u kojem se sol priprema za daljnju prodaju. Posjetit ćete slane piramide i nekadašnji hotel od soli. Potom nastavljate za otok Inkawasi. Otok Inkawasi (na Quechua jeziku “kuća Inka” ili Isla Pecado – otok u obliku ribe) je formacija stijena usred pustinjske ravnice s jedinstvenim i izoliranim ekosistemom, nastanjena kaktusima veličine između 8 i 10 metara. Na otoku ćete ručati, a u poslijepodnevnim satima nastavljate prema gradiću Puerto Chuvica gdje ćete noćiti.

Dan 6: Salar de Uyuni (Puerto Chuvica – Laguna Colorada) (D,R,V)

 

Iz Puerto Chuvica krećete prema raznobojnim lagunama slane pustinje – Laguna Hedionda (Smrdljiva), Laguna Celeste (Nebeska ili Plava laguna) i Laguna Blanca (Bijela laguna). Put vodi kroz pustinju Siloli i njezine spektakularne krajolike s višebojnim vulkanskim formacijama stijena. Između ostalog vidjet ćete poznatu formaciju u obliku drva, a popeti ćete se na visinu preko 4000 metara. Na kraju dana stižete u nacionalni park Eduardo Avaroa u kojem ćete provesti i sutrašnje jutro. Odvest ćete se do Lagune Colorade (Obojena ili Crvena laguna). Crvena boja jezera nastaje uslijed aktivnosti brojnih planktona i algi što žive na mineralima, dok je obala prekrivena s bijelim naslagama sode, magnezija i gipsa. Ova je laguna nastanjena s nekoliko vrsta plamenaca, a možete susresti i andske zečeve te andske lisice. Noćit ćete u lokalnom prenoćištu u Huayllajari.

Dan 7: Salar de Uyuni (Laguna Colorada – Uyuni) (D,R)

 

Ustat ćete rano i krenuti u razgledavanje južnog dijela Salar de Uyuni. Vidjet ćete kipuće gejzire iz kojih se širi miris sumpora, tople izvore vode u kojima se možete okupati te Lagunu Verde (Zelena laguna) čija boja nastaje uslijed visoke koncentracije olova, sumpora i kalcijevog karbonata, i iza koje se uzdiže 5.960 m visoki vulkan Licancabur. Kažu da se u vulkanu nekad skrivala grobnica Inka. Na povratku za Uyuni zaustavit ćete se u Dolini stijena, San Cristobalu te na slikovitom groblju vlakova koje će posebno oduševiti ljubitelje fotografije. Poslijepodne se vraćate u Uyuni odakle se ukrcavate na noćni autobus za povratak u La Paz. Noćenje u autobusu.

Dan 8: La Paz – Rurrenabaque (D)

 

U rano jutro stižete u La Paz. Odvest ćete se do hotela i doručkovati, a slobodno vrijeme nakon toga možete iskoristiti za odmor od noćne vožnje ili šetnju gradom. Nakon ručka odlazak prema zračnoj luci i let put bolivijske džungle. Bit će to nezaboravan let jer ćete prijeći područja čija visinska razlika je veća od 4.000 m. S visine od 4.125 m na kojoj je smještena zračna luka u La Pazu sve do 228 m na kojoj je leži zračna luka Rurrenabaque. Let će trajati 50 minuta. Po dolasku odlazak do hotela i noćenje.

Dan 9: Rurrenabaque – Las Pampas (D ,R, V)

 

Dva sata trajat će vožnja prema parku Rosas Pampas. Ući ćete u park, ručati, a zatim nastavljate rijekom Yucamom u potrazi za majmunima, krokodilima, kornjačama, ružičastim delfinima i egzotičnim pticama. Nakon vožnje brodom smjestit ćete se u kolibe u Las Pampasu i opustiti se u lijepom okruženju i nesvakidašnjem zalasku sunca praćenom zvucima iz džungle. Kad padne mrak džungla oživi pa je to najbolje vrijeme za još malo potrage za životinjama.

Dan 10: Las Pampas (D ,R, V)

 

Danas vas čeka otprilike 3 sata hodanja kroz močvare Pampasa u potrazi za anakondama i drugim divljim životinjama pa ćete u kolibama dobiti čizme koje će vam olakšati kretanje. Po povratku u kolibe čeka vas ručak, a zatim odlazak do sigurne lagune pored rijeke, gdje ćete moći plivati s ružičastim delfinima. Ostatak dana provest ćete uz sportske aktivnosti (nogomet ili odbojka) ili jednostavno ćaskati uz pivo.

Dan 11: Las Pampas – Rurrenabaque (D, R, V)

 

Danas ćete se iskušati u lovu na piranje. Amazonske piranje poznate su po svojim oštrim zubima i sklonosti prema živom mesu. Žive u jatima slatkih voda, a svojom snažnom čeljusti mogu proždrijeti i veće sisavce. Nakon ručka povratak čamcem po rijeci Yucami, istim putom kojim ste i došli, u Rurrenabaque. Po dolasku odlazak do hotela i noćenje.

Dan 12: Rurrenabaque – La Paz – Mjesečeva dolina – La Paz (D)

 

Avionom ćete se ponovno vratiti u La Paz te po dolasku smjestiti u hotel. Nakon kratkog odmora odvest ćete se do vidikovca Killi-Killi s pogledom na grad okružen snijegom prekrivenim planinskim vrhuncima. Odavde se zorno vide razlike između siromašnih i bogatih dijelova grada. Kratko ćete se provesti kroz rezidencijalni dio grada, a zatim nastaviti put Mjesečeve doline. Tu će biti vremena za šetnju, a zatim se možete vratiti u grad i provesti vrijeme u kupovini. U večernjim satima odlazak na večeru i Penja show (ako ste odabrali opciju s 2* Penja show nije uključen u cijenu). Osim što ćete imati prilike kušati lokalne specijalitete (glavno jelo je meso od ljame), slušat ćete i živu tradicionalnu muziku. Bit će tu i plesači koji će uz svirače prirediti pravi Andski folklorni program. Potom povratak u hotel i noćenje.

Dan 13: La Paz – Puno (Peru) – jezero Titicaca (plutajući otoci Uroš) (D, R, V)

 

Nakon doručka krećete lokalnim autobusom prema Peruu. Vozit ćete se oko 5 sati prema gradu Puno kamo stižete sredinom dana. Nakon ručka krećete na izlet po jezeru Titicaca, najvišem jezeru na svijetu po kojem se može ploviti. Posjetit ćete i plutajuće otoke Uros. Ovi umjetni otoci izrađeni su od trstike i dom su zajednice potomaka starog indijanskog plemena Uru. Od totore koja raste na obalama jezera Titicaca građeni su i njihovi ploveći otoci, njihove kuće i njihova plovila poznata pod imenom balsa. Danas na 9 otoka živi oko 70 obitelji. Stanovnici otoka pokazat će vam kako su otoci građeni, a odvest će vas i na kratku vožnju svojim brodićem. Krajem dana vratit ćete se u Puno i smjestiti u hotelu u kojem ćete večerati i noćiti. Ukoliko želite, moguće je organizirati i noćenje na plutajućim otocima.

Dan 14: Plutajući otoci Uroš – Puno – Cusco (D, R)

 

Ujutro povratak prema Punu i autobusnoj stanici odakle nastavljate putovanje prema Cuscu. Za vrijeme vožnje autobus će se povremeno zaustavljati (između ostalog na La Rayi – najvišoj nadmorskoj visini na putu do Cusca na oko 4000 m; Racquiju – zanimljive ruševine izgrađene u čast Viracocha Inka; te u Andahuylillasu – gdje se nalazi lijepa kolonijalna crkva), a na pola puta imat ćete ručak. U Cusco stižete u poslijepodnevnim satima. Smjestit ćete se u hotel i noćiti.

Dan 15: Cusco – dolina Urubamba (Pisac – Ollantayambo) – Aquas Calientes (D,R)

 

Cijeli dan izlet u Urubambu, svetu dolinu Inka. Posjetit ćete selo Pisac koje je nastalo za vrijeme kolonijalnog razdoblja. Nedjeljom, utorkom i četvrtkom na glavnom trgu Indijanci izlažu svoje proizvode i umjetnine iz raznih područja. Prodaju deke od alpakine vune, ponča, antikvitete… U nedjelju se ovdje okupljaju stanovnici okolnih mjesta kako bi prisustvovali nedjeljnoj misi, a mnogi dolaze obučeni u tradicionalne nošnje. Nakon ručka posjetit ćete Ollantaytambo, a zatim se vlakom odvesti prema Aquas Calientesu. Po dolasku u Aquas Calientes smjestit ćete se u hotelu i noćiti.

*Pisac tržnica je otvorena nedjelja, utorak, četvrtak

Dan 16: Aquas Calientes – Machu Picchu – Cusco (D, R)

 

Doručak, a zatim kratka vožnja do spektakularnog Machu Picchua. Kameni blokovi poslagani su tako da savršeno liježu jedan na drugog i tako čine jedno od najvećih remek djela arhitekture na svijetu. Postoje mnoge teorije o tome kako je nastao Machu Picchu i čemu je služio. Tri najpoznatije teorije su da je služio kao hram sunca, utvrda u džungli ili kao odmorište za Inke. Grad ima brojne kuće, hramove, skladišta, veliki centralni trg, sve povezano uskim cestama i okruženo terasama urezanim u planinske obronke. Terase su im služile za poljoprivredu. Nakon ture vrijeme slobodno za vlastita istraživanja ovog magičnog duhovnog čuda. Tko želi može se popeti na Wayna Picchu odakle se pruža lijepi pogled na Machu Picchu (ovaj uspon ne uključuje vođenje) U drugom dijelu dana povratak u Cusco vlakom te transfer u hotel.

Dan 17: Cusco (D)

 

Cusco, šarmantna mitska prijestolnica iščezle civilizacije Inka zanimljiva je mješavina starog i novog. U njoj se i danas nalaze neobično dobro očuvane ruševine carstva Inka pa grad s pravom zaslužuje titulu južnoameričke arheološke prijestolnice. Prvi dio dana slobodan za šetnju gradom, a potom razgled grada koji će vas vratiti u doba Inka. Razgledat ćete ruševine koje kriju zanimljive priče obavijene velom tajni. Prvo ćete se uputiti na utvrdu Sacsayhuaman koja se smjestila nad samim gradom, arhitektonsko čudo iz razdoblja Inka, zatim do Kenka, stjenovitog hrama s monolitnim oltarom koji predstavlja pumu, potom do crvene utvrde Puca-Pucara i hrama Tambomachaya posvećenog kultu vode u kojem se nalazi lijepa fontana s nizom bazena koji se nastavlja u grad Cusco. Razgledat ćete glavni trg, katedralu te Koricanchu (hram Sunca). Potom povratak u hotel i noćenje.

Dan 18: Cusco – Europa (D)

 

Ujutro vrijeme slobodno za vlastite programe i ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući.

Dan 19: Europa – Zagreb/Venecija/Beč

 

Dolazak u Zagreb/Veneciju/Beč ovisno o redu letenja.

Cijene

 Cijena po osobi za smještaj u hotelima sa 2* od lipnja do prosinca

16.100 kn + avio karta

 

 Cijena po osobi za smještaj u hotelima sa 3* od lipnja do prosinca

17.800 kn + avio karta

Što je uključeno

 • unutarnji letovi
 • obroci prema programu
 • transferi i vožnje prema programu
 • vožnju u 4×4 u Salar de Uyuni
 • karte za vlakove
 • ulaznice prema programu
 • lokalno vođenje na engleskom
 • jamčevina

Što nije uključeno

 • međunarodne zrakoplovne karte
 • obroci koji nisu navedeni
 • Pena show
 • izlazne takse
 • putno osiguranje (preporučujemo)
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače

 

Tip putovanja: privatno