Anadolija & Kapadokija

Kapadokija6
Cijena: 4.490 kn
Polazak: 15.10.
Broj dana: 6

Termin putovanja: 15.10.-20.10.2018.
zrakoplovom i autobusom

ANKARA – ÜRGÜP – AVANOS – GÖREME – KONYA – PAMUKKALE – EFEZ – IZMIR

Hos geldiniz! Dobrodošli…u Kapadokiju, čudesno područje u samom središtu Turske!

Prije 3 milijuna godina snažne erupcije vulkana Erdžijasa formirale su ovdje jedan od najspektakularnijih krajolika na svijetu. Ogromne stijene, jedinstveni krajolici i tajanstveni podzemni gradovi razlozi su zbog kojih Kapadokiju ubrajaju u jedno od onih rijetkih mjesta koji se moraju doživjeti barem jednom za života.

Ankara (nekadašnja Angora), smještena u srcu Anadolije, glavni je grad Turske. Poznata je, između ostalog, po Angora kozama s dugom dlakom iz koje se dobiva skupocijeni moher. Iako živi u sjeni superiornog Istanbula, ovu metropolu ipak ne treba podcjenjivati, jer odigrala je značajnu ulogu u velikim i dramatičnim događajima, a i njena arhitektura je ogledalo duge prošlosti. Danas je Ankara veliki ekonomski, kulturni, i turistički centar Turske.

*Vrijednost više: hoteli 4*/5*, polupansion, besplatna izrada turske vize, popust za djecu do 1.000 kn

Program putovanja:

1. dan: ZAGREB – ISTANBUL – ANKARA

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman u 07.15h. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1054 u 09.15h. Dolazak u Istanbul u 12.30h te nastavak leta za Ankaru na letu TK 2154 u 14.00h. Po dolasku u 15.15h po lokalnom vremenu, obavljanje pograničnih formalnosti, susret s lokalnim vodičem te prijevoz autobusom do hotela. Prijava i smještaj u sobe, večera. Nakon večere predlažemo odlazak do četvrti Kizilay, epicentra poslovne i društvene scene grada, s mnogim dizajnerskim trgovinama, robnim kućama, restoranima s turskim specijalitetima te noćnim klubovima i barovima. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan: ANKARA – KAPADOKIJA/ÜRGÜP

Nakon doručka odlazak u razgled Mauzoleja Mustafe Kemala Atatürka (Anitkabir), osnivača moderne turske države kojeg godišnje obiđe više od 15 milijuna ljudi. Mauzolej je monumentalni spomenik sagrađen 1953. godine, u kojem se nalazi Atatürkov grob – veličanstveni 40 tona težak sarkofag smješten u Dvorani časti. Ovdje je također posebno zanimljiva i smjena straže, prava atrakcija za sve posjetitelje. U nastavku mogućnost fakultativne posjete Etnografskom muzeju koji sadrži zbirku narodne umjetnosti iz otomanskog i seldžučkog doba. Slijedi panoramska vožnja gradom: Državna koncertna dvorana; džamija Kocatepe u neoklasičnom osmanskom arhitektonskom stilu; Predsjednička palača; Atakule, toranj visok 125 m, s čijeg se vrha pruža pogled na cijeli grad; Ulus Meydani, spomenik Atatürku; Zgrada prve skupštine u kojoj je danas Muzej rata i neovisnosti; Julijanov stup; Rimske kupelji; Augustov hram, ostaci amfiteatra; Citadela s gradskim zidinama, Otomanskim tornjem i Aladinovom džamijom. U poslijepodnevnim satima polazak autobusom prema Kapadokiji. Po dolasku u Urgüp, prijava i smještaj u hotel. Večera. Nakon večere mogućnost fakultativnog odlaska na tradicionalni show Turska noć uz trbušni ples i narodne grupne plesove. Noćenje.

3. dan: KAPADOKIJA

Ranim jutrom nudimo doživljaj za pamćenje! Mogućnost fakultativnog odlaska na spektakularni let balonom iznad prekrasnih krajolika Kapadokije (okvirno vrijeme polaska iz hotela u 04.30h). Povratak u hotel na doručak te odlazak na cjelodnevni obilazak regije: Avanos – centar terakote, smješten na obalama rijeke Kızılırmak koje obiluju crvenom glinom od koje lokalno stanovništvo izrađuje tradicionalne kućanske predmete i ukrase te se u industriji koristi za građevinske blokove i crijep; Göreme, najspektakularnije i najpoznatije mjesto među dolinama Kapadokije. Cijeli grad je muzej na otvorenom – nekadašnje redovničko središte s dobro očuvanim crkvama isklesanim u stijenama i ukrašenim freskama iz doba Bizanta; Zelve – jedna od najranije naseljenih i posljednje napuštenih dolina koja je najpoznatija po “vilinskim dimnjacima”, stijenama u obliku gljiva; dolina Devrent, poznata po svom lunarnom krajoliku (izgled kao mjesečeva površina) i neobičnim stijenama u obliku životinja; selo Cavusin, jedno od najstarijih naselja u tom području s crkvom sv. Ivana Krstitelja iz 5 stoljeća. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan:  KAPADOKIJA – KONYA – PAMUKKALE/DENIZLI

Doručak te polazak prema Konyi, gradu u središnjoj Anadoliji (dio UNESCO-a), poznat kao grad rotirajućih derviša i jedinstvene seldžučke arhitekture. Mogućnost usputnog zaustavljanja u Kervansarayu Sultan Han nedaleko Aksaraya, jednog od najboljih primjera seldžučke arhitekture u Anadoliji, sagrađenog u 13.st. Ovo monumentalno zdanje služilo je u vrijeme karavanskih puteva u srednjem vijeku za okrijepu i smještaj trgovaca i njihovih životinja preko noći. Po dolasku u Konyu, rodni grad važnih imena turske kulture i književnosti, posjet džamiji i muzeju Mevlana u kojem se nalazi riznica muslimanske umjetnosti i obrta te grobnica velikog pjesnika i filozofa Celâleddina Rumija Mevlana iz 13.st., osnivača derviškog reda. U nastavku odlazak prema Pamukkalama, odnosno obližnjeg grada Denizlija. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Nakon večere predlažemo opuštanje u hotelskom bazenu s termalnom vodom. Noćenje.

5. dan: PAMUKKALE – EFEZ – IZMIR

Nakon doručka odlazak  do Pamukkala – “pamučne palače”, jednog od najimpresivnijih prirodnih fenomena Turske, komleks od niza bijelih i neobično oblikovanih plitkih terasastih bazena od vapnenca omeđenih stalaktitima, a ispunjava ih mineralna voda čarobne plave boje. Stanka za fotografiranje. Mogućnost posjete i obližnjem Hierapolisu (Svetom gradu) osnovanom u 2 st.pr.Kr. Tu se nalaze ostaci kupelji, hramova i drugih starogrčkih i starorimskih spomenika te originalne ranokršćanske građevine, zbog čega je zajedno s Pamukkalama upisan na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Nastavak putovanja prema turskoj obali Egejskog mora, uz Kuşadasו “otok ptica”, jednog od najstarijih i najpoznatijih turskih ljetovališta, do Efeza, antičke metropole i jednog od najbolje očuvanih arheoloških lokaliteta na svijetu. Obilazak: Celsusova knjižnica; Hadrijanov hram; Agora; grčko-rimski amfiteatar; bazilika sv. Ivana; ostaci hrama posvećenog grčkoj boginji Artemidi, jedno od sedam svjetskih čuda Staroga vijeka. Mogućnost odlaska i do kuće sv. Marije u kojoj je navodno provela u tajnosti zadnje godine života. Slijedi polazak prema Izmiru. Po dolasku, smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

6. dan:  IZMIR – ISTANBUL – ZAGREB  

Doručak i slobodno vrijeme za šetnju gradom. Izmir je poznata turistička destinacija, “biser na zapadu Turske”, moderna metropola bogate povijesne i kulturne baštine. Grčki “otac povijest” Herodot nekoć ga je opisao kao “grad pod najljepšim nebom i s najboljom klimom na Zemlji”. Oko 13 sati prijevoz u zračnu luku. Prijava za let Turkish Airlinesa za Istanbul, TK 2325 u 15.05h. Dolazak u Istanbul u 16.25h te nastavak leta za Zagreb na letu TK1055 u 18.05h; s očekivanim dolaskom u Zagreb u 19.10h po lokalnom vremenu. Završetak programa.

Cijene

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi do 15.08.: 4.490 kn
First minute cijena aranžmana po osobi do 15.09.: 4.690 kn
Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 4.890 kn

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 15.08. odnosno 15.09.2018. ili do popunjenja određenog broja mjesta!

Pristojbe u zračnim lukama, po osobi: 1.390 kn

Cijena uključuje:

 • povratni prijevoz zrakoplovom iz Zagreba (ekonomska klasa) prema programu (Zagreb – Istanbul – Ankara / Izmir – Istanbul – Zagreb);
 • prijevoz turističkim autobusom prema programu;
 • smještaj u Ankari u hotelu Atalay 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
 • smještaj u Ürgüpu ili okolici u hotelu Perissia 5*  ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 polupansiona
 • smještaj u Denizliju u hotelu Richmond Pamukkale 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
 • smještaj u Izmiru u hotelu Blanca 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
 • razglede prema programu u pratnji lokalnog vodiča;
 • pratitelja iz Zagreba;
 • ishođenje turske vize;
 • pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena ne uključuje:

 • pristojbe u zračnim lukama – obavezna doplata 1.390 kn (promjenjivo do izdavanja karata),
 • doplatu za jednokrevetnu sobu od 1.090 kn,
 • trošak turske vize 150 kn,
 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda,
 • doplate za fakultativne usluge i obroke koji nisu predviđeni programom,
 • osobne troškove,
 • pića i napojnice te
 • ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje i
 • putno osiguranje (preporučamo).

Popust za djecu na pomoćnom ležaju:

 • dijete 2-9,99 godina: 1.000 kn
 • dijete 10-11,99 godina: 500 kn

Fakultativna ponuda, cijene po osobi uz najmanje 10 prijavljenih putnika:

 • Paket ulaznica: 420 kn (Etnografski muzej u Ankari; Kapadokija: Göreme i Zelve; Sultan Han; Hierapolis; Efes; kuća sv. Marije)
 • Turska noć u Kapadokiji: 350 kn (povratni transfer, show, neograničena lokalna pića, vino ili pivo)
 • Let balonom iznad Kapadokije: 1.290 kn (povratni transfer do/od mjesta polaska, let u trajanju cca. 1 sat)

Red letenja:

 • TK1054 ZAGREB                ISTANBUL            09:15 12:30
 • TK2154 ISTANBUL             ANKARA                14:00  15:15
 • TK2325 IZMIR                       ISTANBUL            15:05  16:25
 • TK1055  ISTANBUL            ZAGREB                18:05 19:10

*lokalna vremena

Važno: Državljani Republike Hrvatske moraju imati vizu za ulazak u Republiku Tursku.

Putnička agencija svojim putnicima pribavlja online turske vize.

Cijena online vize iznosi 20,70 USD – Multiple Entry Visa koja vrijedi 180 dana, a unutar tog perioda dozvoljen je boravak u Republici Turskoj najviše 90 dana.

Putovnica treba važiti najmanje 8 mjeseci od dana ulaska u zemlju.

Od 05.01.2016. sve osobe koje putuju u Republiku Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u Republici Turskoj

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 20 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov.

Napomene: Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Sve cijene su izražene po osobi u dvokrevetnoj sobi. Kategorizacija smještaja u Turskoj odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od europskih standarda. U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja. Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz ožujka 2018. i mogu biti podložne promjeni. O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Minimalni broj putnika: 15